Hlavní obsah

Máte důkazy, že premiér Babiš je zapojen v Agrofertu, píše europoslankyně

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Monika Hohlmeierová na tiskové konferenci v Praze, kde vedla tým europoslanců zabývající se střetem zájmů Andreje Babiše.

Reklama

Odhalení Seznam Zpráv podporují naše zjištění, uvedla vedoucí europoslanecké mise, která v Praze zkoumala možný střet zájmů Andreje Babiše.

Článek

Předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Monika Hohlmeierová míní, že čeští novináři našli důkaz o trvajícím propojení českého premiéra Andreje Babiše s jeho holdingem Agrofert.

„Vaše odhalení dokazuje zapojení předsedy vlády Babiše ve společnosti Agrofert a podporuje to, co jsme objevili i během naší mise,“ reagovala europoslankyně za CSU na články, které zkraje týdne zveřejnily Seznam Zprávy.

Byla v nich publikována e-mailová korespondence dokumentující zapojení premiéra Babiše do obchodních záležitostí Agrofertu. Konkrétně šlo o to, že na premiérův stůl přišla z Agrofertu nabídka, kterou dostala holdingová firma Deza od soukromé společnosti Batesys. Babiš, jak dosvědčují jeho rukou psané pokyny, pak pověřil vládní experty, aby nabídku předloženou Agrofertu prozkoumali. A pak aby za Agrofert Batesysu odpověděli.

Německá europoslankyně z bavorské CSU, která byla ministryní školství bavorské zemské vlády (jejím otcem byl už zesnulý bavorský politik a předseda bavorské CSU Franz Josef Strauss), považuje zveřejněné skutečnosti za zneužití státní správy.

„Podle mého osobního názoru jakožto bývalé ministryně je nepřijatelné zneužívat státní správu pro soukromé účely a zájmy,“ uvedla dále Monika Hohlmeierová s tím, že oceňuje investigativní práci reportérů Seznam Zpráv.

+1

Monika Hohlmeierová vedla pětičlennou misi europoslanců z výboru pro rozpočtovou kontrolu, která minulý týden v Praze zkoumala, jak Česko nakládá s evropskými penězi, a zjišťovala fakta o možném střetu zájmů Andreje Babiše.

Delegace uvedla, že v Česku nefunguje jasný systém, který by identifikoval střet zájmů. „Orgány, které by měly vynucovat zákony o střetu zájmů tak, jak jsou definovány nařízením EU a českým zákonem o střetu zájmů buď nejsou, nebo fungují neefektivně. Jak jsme několikrát řekli, ti, kdo rozhodují o rozdělení prostředků EU, nemohou být zároveň majiteli společností, kteří z nich profitují,“ shrnula Monika Hohlmeierová.

Premiér Andrej Babiš se se skupinou europoslanců odmítl setkat. Německou europoslankyni z bavorské CSU označil za pomatenou a europoslance z KDU-ČSL Tomáše Zdechovského a Mikuláše Peksu z Pirátů označil za vlastizrádce.

Co se týče zjištění Seznam Zpráv, Babiš navzdory předloženým dokumentům s jeho vlastními poznámkami uvedl, že je naprosto odmítá.

Reklama

Doporučované