Hlavní obsah

Neprovádíme čistky a není to noc dlouhých nožů, tvrdí Martin Kolovratník z ANO. Poslanci se pět hodin přeli o to, co může vláda bez důvěry

Duel o personálních čistkách Babišovy vlády.Video: Marina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Personální čistky, nebo péče řádného hospodáře? Poslanci se na mimořádné schůzi Sněmovny přeli o změny, které v posledních týdnech provedla vláda v demisi Andreje Babiše. Podle šesti poslaneckých klubů na výměny lidí v klíčových oblastech nemá mandát. Hnutí ANO ale tvrdí, že pouze pracuje a nemůže zastavit chod resortů. Má tedy kabinet v demisi jen svítit a přikládat, nebo musí státní aparát běžet dál podpora nepodpora?

Článek

Do Duelu jsme pozvali předsedu sněmovní volební komise Martina Kolovratníka a šéfa TOP 09 Jiřího Pospíšila.

Poslanci se dohadovali o mandátu vlády v demisi na mimořádné schůzi Sněmovny už několik hodin. „Máme čisté svědomí, neděláme čistky, chováme se s péčí řádného hospodáře. Nemáme máslo na hlavě, na rozdíl od některých,“ hájil kroky své vlády v demisi předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Opozici ale hnutí ANO svými argumenty nepřesvědčilo. „Vláda v demisi by neměla dělat personální čistky. Nemá k tomu mandát od Parlamentu. Odvolání šéfa České pošty je další důkaz, že Andreji Babišovi a jeho ministrům ale principy parlamentní demokracie nic neříkají,“ napsal na svém Twitteru předseda TOP 09.

Reklama

Doporučované