Hlavní obsah

Máte málo informací o koronaviru, odhalily dotazy čtenářů

Foto: Profimedia.cz

Kvůli koronaviru se zavírají restaurace, sportoviště i některé obchody.

Reklama

Jak se budou učit žáci, kterým zavřeli školy? Budou kompenzovaní rodiče, kteří s nimi zůstali doma? A proč nebyl koronavirus vyvinut uměle? Na tyto a další otázky jsme vám v posledních dnech odpovídali.

Článek

Každý den tisková konference, několik vystoupení vládních představitelů a odborníků. V aktualitách týkajících se viru COVID-19 a jeho šíření není vždy jednoduché se vyznat. Vyzvali jsem proto vás, naše čtenáře, abyste se zeptali na cokoliv, co vás v souvislosti s pandemií zajímá. Zde jsou odpovědi na nejčastější otázky.

Hygiena a zdraví

Nejčastěji se dotazy týkaly témat spojených se zdravím, hygienou a toho, co vlastně znamená pro děti a rodiče zavření škol a vzdělávacích institucí. Pokud je vaše dítě žákem základní nebo střední školy, můžete požádat o čerpání takzvaného ošetřovného. Formulář, na jehož základě vám bude přiznáno, je možné si stáhnout na stránkách České správy sociálního zabezpečení. Právo na tento druh kompenzace však mají jen ti, kteří platí nemocenské pojištění. Možnost je také omezena věkem. U rodičovských párů je možnost ošetřovného pouze u dětí do deseti let, u samoživitelů je věková hranice posunuta na šestnáct let dítěte. Ti mají též nárok na 16 dní ošetřovného oproti devíti v případě párů. Téma prodloužení lhůty bude v pondělí projednávat vláda.

Prvotní nadšení mnoha žáků a studentů z volna navíc brzy ukončily snahy učitelů ve výuce pokračovat prostřednictvím internetu a dalších médií. Česká televize například v pondělí 16. března spustí projekt UčíTelka, kdy na programu ČT2 bude žákům prvního a druhého stupně simulovat vyučování, aby se děti mohly dál vzdělávat. Pro starší pak každé úterý a čtvrtek připravila veřejnoprávní televize výukový program pro ty, kdo se připravují na přijímací zkoušky. Žáci se budou například pomocí chatu ptát na otázky, které jim budou vysvětlovat profesionálové z řad pedagogů.

Jiní kantoři se rozhodli vykonávat své povolání dál po vlastní ose. Například Radek Novák z gymnázia Českolipská připravuje videokonzultace pro své žáky prostřednictvím svého kanálu na YouTube, kde bude vysvětlovat středoškolskou fyziku a matematiku.

Častý dotaz také byl, jak se koronavirus projevuje a jak jej rozeznat od klasické chřipky. Obě nemoci jsou si skutečně velmi podobné. Nakažení obvykle trpí zvýšenou teplotou, dušností, kašlem a bolestí svalů. Podle odborníků je proto důležité vzít v potaz například historii cestování a kontakty s lidmi, kteří se v napadených oblastech vyskytovali.

Zvlášť obezřetní by měli být lidé, kteří mají zhoršenou imunitu. Právě na ty má COVID-19 nejhorší dopad.

Kam můžete jet a kde si dávat pozor

Nejvíce dotazů se týkalo lokací, kam lidé mohou jezdit a naopak po návratu z kterých oblastí se nechat vyšetřit, nebo být zvlášť obezřetný. Ministerstvo zdravotnictví pravidelně aktualizuje seznam zemí, kde je vysoké riziko nákazy. Po návratu z nich musí člověk do dvoutýdenní karantény. Vláda navíc v noci z neděle na pondělí uzavře hranice i pro výjezdy českých občanů do zahraničí. Výjimku dostanou řidiči kamionů, piloti, vlakové čety, lodníci, příslušníci záchranných sborů i lidé, kteří pracují v blízkosti hranic v sousedních zemích ve vzdálenosti 100 kilometrů od hranic. Uzavírka hranic platí také pro vstupy do České republiky cizincům, kteří zde nemají trvalé bydliště nebo přechodné na více než 90 dní.

Informace o viru

Hojně jste se také ptali, jestli virus mohou přenášet domácí mazlíčci. I když kočky a psi mohou mít pozitivní testy na koronavirus, nákazu na člověka nepřenesou. Virus sice pravděpodobně přešel ze zvířat, současné studie však ukazují že šlo o netopýry a luskouny. Koronavirus se přenáší mezi lidmi kapénkami. Ty se šíří při kašli, kýchání, kontaktu nebo i hovoru. Je proto zvlášť důležité dbát na hygienu a snažit se vyvarovat například kontaktu mezi rukou a obličejem. O viru se také šíří několik dezinformací a misinformací. Jednou z nich je, že byl koronavirus uměle vytvořen v laboratoři a vypuštěn mezi lidi. Jako důvody se udávají snížení populace, biologická válka nebo pokus o nastolení totalitních režimů. Podle Vipina Naranga, odborníka na bezpečnostní studia z MIT však neexistují žádné důkazy o tom, že by tomu tak bylo.

Není také pravda, že je onemocnění COVID-19 stejné, nebo méně nebezpečné než chřipka. Ta si sice ročně vyžádá více životů, zároveň jí ale onemocní výrazně více lidí. Smrtnost neboli poměr zemřelých na danou nemoc vůči počtu lidí, kteří se jí nakazili, má koronavirus vyšší.

Karanténa

Velké množství dotazů se také týkalo karantény. Ta se vztahuje na všechny, kdo se vrátili z rizikových oblastí, nebo u nich byl koronavirus potvrzen, ale není potřeba, aby byli v nemocnici. Tito lidé mají zůstat doma, nechodit do práce, školy ani jiná veřejná místa. Nemohou ani využívat MHD a taxi. Nákupy jim musí zařizovat jiná osoba, v případě služeb rozvážející zboží až domů musí být uvedeno, že nákup má kurýr nechat na předem určeném vhodném místě, aby nehrozil přenos i na něj. Izolovat se musí lidé v karanténě i od svých spolubydlících. Návštěvu lékaře musí i lidé v karanténě nejdříve konzultovat telefonicky. Samozřejmě platí i zvýšená hygiena.

Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s epidemií vytvořilo zvláštní webové stránky, na kterých zveřejňuje aktuální statistiky, opatření a informace. Snaží se tak o maximální možnou informovanost obyvatel.

Kompletní přehled odpovědí na vaše otázky si můžete přečíst v následujícím článku:

Reklama

Související témata:

Doporučované