Hlavní obsah

Máte nápady i chuť kutit, ale chybí vám prostory? Vyhledejte „makerspace” neboli sdílenou dílnu

Makerspace – takzvaný sdílený prostor pro kutily.Video: Kamila Bejlková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ať už šití, vyřezávání ze dřeva nebo třeba 3D tisk, všechny druhy kutilství mohou pod svou střechu přijmout sdílené dílny. Řešení problému tvůrčího ducha bez potřebných prostorů je tak na světě.

Článek

S nápadem na vytvoření prvního sdíleného prostoru pro kutily v Praze přišel Daniel Gottwald. Jeho „makerspace", jak se také jinak těmto dílnám říká, nabízí nejen samotný prostor, ale i řadu strojů a pomůcek, které mohou kutilové potřebovat.

„Je to kreativní prostor. U nás to funguje tak, že pokud někdo přijde, tak mu uděláme prohlídku dílny a potom mu doporučíme, aby absolvoval školení k ovládání potřebných strojů. Potom se u nás může stát členem. Členství si vybere podle toho, jak často k nám chce chodit. Případně si může koupit i jednorázové vstupy. Pak už každý funguje samostatně a vyrábí si to, co potřebuje a co se mu líbí,” popisuje princip makerspace Daniel Gottwald.

Dílna, kterou Gottwald v pražských Strašnicích provozuje, disponuje 3D tiskárnami, laserem, plottery neboli velkoformátovými tiskárnami, termolisem pro tisk na trička, pak také šicími stroji, elektrodílnou nebo dokonce alchymistickou laboratoří pro chemické pokusy. Nově také brzy otevře dílnu pro práci se dřevem a kovy, nebude proto chybět klasické nářadí potřebné k opracovávání těchto materiálů.

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované