Hlavní obsah

Máte potvrzení o očkování? Kód z něj nikam nevede

Foto: SZ Michal Šula

Očkování jako propustka do „normálního“ života. Potvrzující QR kód ovšem zatím nefunguje.

Reklama

První den byl systém, kde je možné si certifikát stáhnout, nestabilní.

Článek

Oficiálně od úterý, doopravdy od pondělí stát spustil možnost stáhnout si certifikát, který dokládá, že lidé byli očkovaní, prodělali nemoc nebo byli nedávno na testu.

Portál ovšem nebyl připravený na nápor lidí, kteří se chtěli k dokladu, jenž jim například potvrzuje, že smějí do hospody, dostat. V průběhu dne „padal“. „Omlouváme se. V současné době jede server http://ocko.uzis.cz pomaleji než obvykle. Jde o první den, kdy vyvažujeme výpočetní výkon mezi vydáváním certifikátů a infrastrukturou nezbytnou pro očkování. Krátkodobě se může stát, že dostupnost služby bude omezená,” napsal tým Chytré karantény na Twitteru poté, co se sociální síť plnila stížnostmi.

Certifikát také obsahuje QR kód, který by měl sloužit i pro cestování do zahraničí. Ten ovšem nefunguje, respektive nikam nevede, upozorňuje server iDnes.cz.

„Momentálně z fotoaparátu telefonu QR kód skutečně nikam neodkazuje, ale je tam dlouhý řetězec informací. Tedy data v QR kódech jsou, ale nahrát a propsat půjdou až do aplikace, kterou plánujeme spustit v druhé polovině června,“ uvedl vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla, podle něhož je to jen dočasný stav.

Od příštího týdne by pak mělo být možné mít v systému uloženo i rodinné příslušníky, a posléze tak uložit do jednoho telefonu či jedné aplikace několik QR kódů najednou.

S uloženým kódem pak bude možné od počátku července cestovat po zemích Evropské unie. Nyní je to možné s certifikátem, který ovšem bilaterálně uznává jen sedm zemí.

Reklama

Doporučované