Hlavní obsah

Matěj Stropnický: Jsme ochotni spojit se proti Babišovi. Ale Krnáčová je jiný případ

 

Reklama

Nechci, abychom se profilovali na migraci. Naši voliči to tak necítí, říká v rozhovoru pro Seznam předseda Strany zelených.

Článek

Jste přesně rok předsedou Strany zelených. Sám jsem před rokem psal, že byste tuhle šanci měl dostat - teď si nejsem úplně jist, jestli jsem se nezmýlil. Co myslíte vy?

Docela dlouho jsem usiloval tu stranu vést, protože mám jasnou, léty formovanou představu, jak má vypadat zelená politika. A jsem v půlce mého mandátu, tak to pojďme vyhodnotit na jeho konci.

Hlavně to asi vyhodnotí letošní volby. A zatím to tedy nevypadá úplně optimisticky, protože všechny průzkumy vám dávají mezi jedním a třemi procenty.  Nečekal jste sám víc?

Čelíme dost obtížné situaci pro menší politické strany, protože velká většina základních politických střetů se odehrává ani ne tak mezi vládou a její parlamentní opozicí, ale uvnitř vlády samé, což je trochu nová situace. Krajské volby vždycky byly referendem o vládě, tentokrát to byl spor mezi sociální demokracií a ANO. Když dostane nějaká opoziční strana prostor pro vyjádření v médiích, je to maximálně TOP 09 nebo ODS.

A pak je druhá věc. Nechtěl jsem stranu nijak dramaticky posouvat doleva od středu, tam už v zásadě je - a teď to znovu potvrdil sjezd...

...ale nejsou tam voliči.

Během posledního roku, roku a půl tahle voličská skupina jako kdyby do značné míry zmizela, nebo...

Přešla k ANO.

Je hrozně těžké ji najít. Chceme hájit zájmy lidí, kteří žijí v často sociálně dramatické situaci, ve vyloučených lokalitách, kteří pracují za málo peněz hodně času. A mezi námi a těmito lidmi leží dnes docela hluboký příkop týkající se migrace. A my máme podstatně vstřícnější pozici vůči tomu, jak se má Česká republika v rámci Evropské unie podílet na řešení tohoto problému. A takovýto příkop se nedal ještě před rokem v téhle míře očekávat.

Před rokem už možná s migrací asi ano. Ale to znamená, že své voliče neumíte oslovit.

V tomhle tématu s tím máme skutečně problémy. Ale vlastně ani nechci, aby se zelení profilovali zrovna na této agendě. V České republice to prostě není zase takový problém. Ale jsou politické síly, které tenhle problém soustavně zvedají a média na to reagují tím, že oslovují zelené, již jsou jedni z mála, kteří jsou ochotní o tom vůbec mluvit. V tomhle směru je to určitě nepopulistická politika.

Mimochodem přesně totéž mi před pár dny říkal Karel Schwarzenberg o důvodech poklesu podpory TOP 09.

V tomhle se s ním také pravděpodobně shoduji.

Piráti nemají program pro reálný svět

Na kolik vám vlastně ubírají voliče Piráti? Připadá mi, jako by právě oni byli teď noví, víc cool zelení.

Vůbec. Piráti nemají žádný program pro reálný svět. Piráti mají program pro virtuální prostředí a pro internet.

Ale v roce 2014 se s ním málem dostali do Evropského parlamentu.

To my také. V Evropském parlamentu sedí 50 zelených europoslanců...

Ale ne českých.

...a jeden Pirát, který sedí v evropském zeleném klubu.

Každopádně vy jste v krajských volbách s Piráty spolupracovali, nefungovalo to podle výsledků úplně zle. Proč nejdete do voleb spolu?

To bylo rozhodnutí Pirátů.

Vy byste o to stál?

Ano, my jsme připravili nabídku. Neznamenalo by to automatický úspěch ve volbách, ale je to spojení, které má nějakou programovou i generační logiku. Piráti to ale odmítli. Jejich volba.

Za rok to tu může být jako v Maďarsku

Poprvé jsem vás jako politika viděl v září 2005 na sjezdu Strany zelených v Pardubicích, kde jste byl hlavním oponentem Martina Bursíka. On tehdy sjezd vyhrál, stal se předsedou a dovedl v roce 2006 zelené do Sněmovny. Není čas mu zavolat a zeptat se, jak na to?

Situace v roce 2006 byla úplně jiná, než je dneska. Vlastně bych byl býval strašně rád vedl zelené v době Nečasovy vlády. Tehdy byly konflikty ve společnosti podstatně jednoznačněji vymezitelné na levopravé ose. To se dnes komplikuje. Na stejné straně se scházejí lidé, kteří se snaží chránit právní stát, demokracii, svobodu před politickými stranami a prezidentem, kteří legitimizují propojování ekonomické a politické moci. To znamená, že je tady trošku jiná osa, na které najednou máme také nové potenciální spojence.

Já bych vám jen připomněl, že i vy jste Miloše Zemana v druhém kole v lednu 2013 volil.

Ano, já jsem pak považoval za férové tohle přiznat. V situaci, která tu byla, jsem nemohl volit Karla Schwarzenberga, reprezentanta vlády. A je potřeba si připomenout, že  proti té vládě stály tehdy statisíce lidí v ulicích. Byli tam studenti, ekologické organizace, učitelé, profesoři Karlovy univerzity. A nebyla tady tehdy vůbec otázka migrace.

Teď ale mluvíte o tom, že musíte spojit síly se všemi politickými silami, které budou hájit svobodu, proti propojování politické a ekonomické moci, proti autoritářství. Co to přesně znamená? Že jste schopni se spojit se stranami, s nimiž to bylo v minulosti nemyslitelné, jako je třeba TOP 09 nebo ODS, které říkají totéž?

Žádnou stranu jsem přímo nejmenoval.

Proto se ptám.

Nejdříve to musím říct jim. Jde o to, že se můžeme za rok ocitnout v situaci podobné té v Maďarsku. Bude tu poměrně dost autoritářská vláda vedená podnikatelem Andrejem Babišem, která bude podporována prezidentem Zemanem ve druhém volebním období. To je situace, do které se nechceme v žádném případ dostat. A proto je potřeba trochu pozměnit profilaci zelených pro tuto politickou situaci. A třeba i potlačit některé detaily našeho programu...

Třeba?

Máme velmi detailní program, už v minulých volbách měl asi 250 bodů. Týkal se konkrétně třeba i toho, jak se má nakládat se včelstvy. Jsme prostě strana, která má komplexní program odpovědí na všechny otázky. A domníváme se, že je potřeba se soustředit jen na některé zásadní věci. Na tom se dá případně postavit spojenectví s dalšími subjekty.

Otázku včelstva chápu jako vtip. Co jiného by se ale muselo do programu předvolební koalice dostat, aby to pro vás mělo smysl? 

To si musím nejdřív nechat pro jednání s partnery, to se na mě nezlobte. Podstatná pro nás vedle ohrožení liberálního státu je ještě jedna věc. A to je, že Česko zaostává. Ve vzdělanosti, ve výši platů, v tom, jak dlouho lidé musejí sedět v práci a kolik prací musejí vlastně dělat, aby se vůbec uživili. Nebo ve vztahu k bydlení. Pořád ještě tu není zákon o sociálním bydlení a zase nebude. Protože tahle vláda ho prostě předložila pozdě. Jedinou konkurenční výhodou na trhu práce je levná pracovní síla, a to je prostě špatně. To je bludný kruh, ze kterého je potřeba se zkusit dostat.

Andrej Babiš nemá v Praze zájmy

S reprezentantem tendencí propojování ekonomické a politické moci vládnete jako zelení v Praze už víc než dva roky.

Adriana Krnáčová ale není vlastníkem žádných firem.

Je ale z hnutí ANO.

Adriana Krnáčová prostě není Andrej Babiš. A pakliže se za ní začaly projevovat tendence propojování ekonomické a politické moci v osobě paní Kleslové, tak já jsme byl první, kdo proti tomu začal vystupovat.  A byl jsem také první, kdo na to zařval. To znamená, že si tohle v žádném případě nenechám líbit.

Když se ale pražská koalice na podzim 2015 i kvůli vaší osobě rozpadla, její obnovu domlouval Jaroslav Faltýnek. To je myslím nejbližší spolupracovník Andreje Babiše.

Nevím, kdo ji domlouval.

Já vím.

Důležité jsou osoby a obsazení.

Takže v Praze spojení s ANO nevadí, protože to není Babiš, ale na celostátní úrovni ano. Říkám to správně?

Tam je propojení přímo v osobě Andreje Babiše. Tady v Praze prostě to propojení není a paní Kleslová byla přinucená rezignovat ze všech funkcí hned na začátku volebního období. A ne že se, jak se to teď děje, po třech letech společného vládnutí sociální demokracie probudila a dotlačila Babiše k tomu, aby se firem zbavil tím, že je převede.

Ano, nicméně s ANO stále v Praze vládnete. Mimochodem myslíte, že se v Praze žije lépe než před dvěma lety, kdy jste tu přebírali moc?

Myslím si, že v mnoha ohledech ano.

V čem? Mám dojem, že jste dokázali otevřít několik možná problematických staveb, které vám nechal Pavel Bém a další předchůdci, jako třeba tunel Blanka nebo metro A do Motola, ale nic jiného se nestalo.

Dotáhla se záležitost s Opencard do podoby Lítačka, která je velkou úsporou pro město. Podařilo se otevřít tunel Blanka. Já pro něj nebyl, ale když už se postavil, dobře, že aspoň je otevřený. V mém rezortu se podařilo úplně přenastavit zásadní korupční prostředí pro pořizování změny územního plánu. Město se přestalo rozšiřovat nekontrolovaně do krajiny a začalo se soustředit na svoje přiměřené zahušťování ve svém středu.

A poslední věc, kterou bych zmínil, je fond sociálního bydlení. Dnes jsou v něm už skoro tři miliardy korun a město má vytipované pozemky, na kterých bude moci stavět byty pro lidi, kteří nemají kde bydlet. Těch je v Praze čtyři tisíce a dalších sedm tisíc je ztrátou bydlení ohroženo.

Tohle už je moc

Lze ale také zaslechnout názor, že za Béma se možná peníze neutrácely úplně vzorně, abych tak řekl, ale že se aspoň něco dělo a vznikalo. Kdežto dnes Praha jen stojí a tahle koalice ani není schopná zařídit začátek stavby metra D. Slyšel jste to také?

Samozřejmě, že jsem to slyšel. Vláda jedné strany je v některých věcech efektivnější, to máte opravdu, ale nevím, jestli je to ideál demokracie. A hlavně ono velmi rychlé, jednoduché rozhodování za sebou velmi často skrývá, že všem rozdáte nějaké pašaliky a každého umlčíte nějakým milionkem. Takhle to bylo za Béma.

Ano, ale takhle se mimochodem domlouvala i vaše obnovená pražská koalice. S oněmi pašaliky.

To bylo v ANO. Někteří zástupci v ANO dostali nová místa placených předsedů výborů.

Vy u toho asistujete.

Já jsem předsedou výboru, který měla Trojkoalice už předtím, my jsme jenom tuhle pozici nevyužívali. A nic nového jsme v tomhle ohledu nechtěli. Pro mě bylo důležité, aby byly extra peníze do fondu pro sociální bydlení, aby vznikla mapa infrastrukturních deficitů, aby město vědělo, kde se chce rozvíjet. Já bych řekl, že se vlastně podařilo docela hodně. Na celostátní úrovni, kde se nastavují zákony a kde se zásadně ovlivňují finanční toky v podobě grantů a dotací, se střet skutečně projevuje. Na úrovni hlavního města ANO ani nepodniká.

Myslíte, že Andrej Babiš nemá ekonomické zájmy na území hlavního města Prahy?

Co já vím, nemá žádnou firmu, která by se účastnila jakýchkoliv dotačních programů, které Praha vypisuje. Tady se střet zájmů prostě zásadním způsobem neprojevuje. Navíc je jiné ANO, které má necelých 20 procent, a je jiné ANO, které může mít po sněmovních volbách najednou 35 procent.

Ale je to pořád ANO Andreje Babiše. 

Ale je to dvakrát tak silnější Andrej Babiš. A z toho je na místě dělat si vrásky. Proti tomu je třeba postavit alianci, která řekne: Dost, tohle je moc.

Reklama

Doporučované