Hlavní obsah

Matematika dopadla lépe než čeština, ředitelé oznamují výsledky přijímaček na střední školy

Ředitelé středních škol v Praze hlásí dobré výsledky, testy napsala většina uchazečů.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Děti si letos poprvé vyzkoušely jednotné státní přijímací zkoušky na střední školy. Musely napsat test z českého jazyka a matematiky. Cermat ředitelům škol už poslal výsledky, ti mají povinnost je zveřejnit do dvou pracovních dnů. A střední školy v Praze neskrývají překvapení nad tím, jak dobře uchazeči dopadli.

Článek

Seznam Zprávy oslovily několik středních škol v hlavním městě. Ředitelka Gymnázia Nad Štolou Renata Schejbalová říká, že v testech byly děti většinou úspěšné.

„U nás se konaly zkoušky v osmiletém, šestiletém a čtyřletém oboru. Musím říct, že mě výsledky velmi mile překvapily, protože studenti dosahovali vysokých bodů, 48 nebo 49 bodů z maximálně možných 50 nebylo výjimkou," popisuje ředitelka Schejbalová, jak dopadly děti u zkoušek.

Matematiku uchazeči zvládli lépe než češtinu.

„V osmiletém oboru kupodivu dopadla lépe matematika než český jazyk, obvykle to bývá obráceně. V šestiletém a čtyřletém oboru bych řekla, že výsledky z českého jazyka i matematiky jsou srovnatelné," dodává ředitelka Gymnázia Nad Štolou Schejbalová.

Její slova potvrzuje také Střední průmyslová škola zeměměřická.

„Vypadá to, že uchazeči dopadli dobře a že uspějí u přijímací zkoušky. Budeme otevírat dvě třídy pro 60 žáků. Zkouška z matematiky pravděpodobně dopadne lépe než zkouška z českého jazyka," řekl Seznamu ředitel Střední průmyslové školy zeměměřické Jan Staněk.

Jednotné přijímací zkoušky na střední školy se po dvou letech pilotního testování letos konají poprvé plošně ve všech školách s výjimkou uměleckých, na kterých se v lednu dělaly talentové zkoušky. Začaly 12. dubna prvním termínem pro čtyřleté obory, na víceletých gymnáziích se ve dvou termínech konaly minulý týden. Žáci mají k dispozici dva pokusy, započítává se jim lepší výsledek.

K letošním přijímacím zkouškám bylo podle Cermatu přihlášeno víc než 86 tisíc dětí. Největší zájem byl o osmiletá gymnázia, tři čtvrtiny zájemců o maturitní obor si podaly dvě přihlášky.

Reklama

Doporučované