Hlavní obsah

Matka čeká 17 let marně na alimenty z Itálie. Dočká se?

Záhady Josefa Klímy z 6. 2. 2020: Paní Olivie Bergerová čeká 17 let marně na alimenty z Itálie. Na čem si Česká republika s Itálií „vylámaly zuby“?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„To velké nic mě stálo neskutečně mnoho. Peněz nehorázně, to snad nechci ani vědět. A hlavně tedy nervů. To je nevyčíslitelné. To zdraví, to už mi nikdo nevrátí.“ Vypráví Olivia Bergerová svůj příběh, který je nejen o velké lásce, ale hlavně o stejně velkém zklamání.

Článek

Před mnoha lety se na své dovolené bláznivě zamilovala. Byl krásný, charismatický, energický a byl Ital. Prý pravý opak českých hochů. A z velké lásky se po nějaké době narodil paní Olivii syn Alan. Krach vztahu přišel ve chvíli, kdy se paní Bergerová rozhodla zůstat se synem v České republice. Od té doby jí italský přítel začal dělat ze života doslova peklo.

Výživné na malého Alana, na kterém se spolu domluvili, dobrovolně nezaplatil nikdy. Proto se Olivia Bergerová rozhodla jít soudní cestou. A nejen kvůli alimentům. Valdo Ruspaggiari se totiž k synovi nehlásil, a tudíž nastal problém se zapsáním otce do Alanova rodného listu. A i toto se rozhodla paní Bergerová pomocí soudů a úřadů mezinárodně řešit. V té době ovšem netušila, jak těžký a namáhavý boj ji vlastně čeká.

Zdánlivě jednoduchý případ nemá ovšem ani dnes, po sedmnácti letech, žádné řešení. A žádný posun v této kauze bohužel doposud nenastal. Oba dva státy osud dítěte, dnes už sedmnáctiletého mladíka, jakoby nezajímal.

Mnohaleté určování otcovství se sice nakonec povedlo. Ale výživné a posléze i sirotčí důchod po svém italském otci Alan doposud nemá. Alanův otec totiž v roce 2013 zemřel na rakovinu. Přestože bylo otcovství potvrzeno, nesměl se Alan účastnit ani dědického řízení.

Dočká se někdy Alan nějakých peněz? Jaké chyby v celém případu nastaly, na čem si Česká republika i Itálie „vylámaly zuby“ a jak se k celé věci staví české instituce, se dozvíte v reportáži Petry Majerové.

Archiv Záhad Josefa Klímy najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované