Hlavní obsah

Matka chtěla zůstat, dům pohltila láva. Žena přišla při běsnění sopky o 50 příbuzných

Týden po ničivé erupci hledají Guatemalané v troskách domů své blízké.Video: Veronika Krátká, Reuters

 

Reklama

Podle pozůstalých můžou za smrt řady lidí úřady. V hledání obětí pomáhají dobrovolníci.

Článek

Eufemia Garciová byla svědkem toho, jak její rodinu včetně vlastních dětí pohltila láva. Dohromady jí při tragédii zahynulo 50 příbuzných. Její rodina tak byla zasažena katastrofou nejvíce. Garciová se nyní snaží najít jejich těla. Podle ní za smrt jejích devíti sourozenců, matky, vlastních dětí a vnuků mohou úřady, jenž vydaly varování před blížícím se nebezpečím pozdě.

Svědectví ženy, která přišla o několik členů rodiny.Video: Reuters

Vesničku San Miguel Los Lotes ležící na jižním svahu sopky zcela zasypal popel. Úřady v oblasti pozastavily pátrání po obětech do té doby, než se stále vybuchující vulkán stabilizuje. Garciová však na bezpečnostní opatření nedbá a každé ráno se vydává s lopatou v ruce do zasažené lokality a spolu s dobrovolníky a dalšími sousedy hledá své příbuzné. Její soused Bryan Rivera hledá 13 nezvěstných příbuzných. Zatím ale našel jenom starou kytaru, na kterou hrála jeho dvanáctiletá sestra.

Láva pohltila celou guatemalskou vesnici, obětí probuzené sopky je zatím 25.Video: Reuters

„Nevzdám se, dokud nezajistím alespoň části své rodiny řádný křesťanský pohřeb.“ říká Garciová. Její rodina, živící se prodejem ovoce, žila ve vesničce Los Lotes více než 30 let. Sopka udeřila v momentě, když Garciová nakupovala vejce na společný oběd, který její rodina připravovala, popsal The Guardian. Jakmile spatřila vytékající lávu, utíkala domů, aby příbuzné varovala. Jenže oni tomu nevěnovali velkou pozornost. Její pětasedmdesátiletá matka řekla, že nebezpečí nezvládne překonat a zůstane doma.

Záběry z letadla: Sopka Volcán de Fuego vybuchla podruhé, popel zasypal statisíce lidí.Video: Reuters

Garciová se dala na útěk a spolu s dalšími sousedy běžela do bezpečí. Když se ohlédla za sebe, viděla, jak její dům pohlcuje láva. V něm byl mimo jiné i její jednadvacetiletý syn Jamie. Musela přihlížet tomu, jak se popel valil i na její třiadvacetiletou dceru Vilmu Lilianu. Horká láva byla ale už všude kolem a nepodařilo se jí uniknout. Její další dcera Sheiny Rosmeryová se o útěk nepokusila a zůstala se synem v náručí doma.

Rozhovor s ředitelem Geofyzikálního ústavu Akademie věd Alešem Špičákem.Video: Tomáš Vzorek, Seznam Zprávy

Jedinými přeživšími tragédie je Garciová a její bratr, který už v Los Lotes mnoho let nebydlí. Po nečekané erupci sopky zvané Fuego, zemřelo nejméně 110 lidí a dalších 200 se pohřešuje. Vulkán v Guatemale nečekaně vybuchl 3. června.

Reklama

Doporučované