Hlavní obsah

Matka Googlu chtěla postavit nejchytřejší město na světě. A pohořela

Foto: https://www.sidewalktoronto.ca/

Návrh chytrého města v Torontu.

Reklama

Ochrana osobních údajů, kontrola digitálních dat a nelibost obchodníků: technologičtí giganti se čím dál častěji stávají terčem útoků ze všech stran. Spolu s pandemií koronaviru jde o smrtící kombinaci.

Článek

Ambiciózní sen amerického konglomerátu Alphabet, pod jehož slupkou pracuje společnost Google, na stavbu nejchytřejšího města světa, se rozplynul. Město budoucnosti mělo stát na nábřeží v nejlidnatějším kanadském městě Torontu a celý projekt dostala na starosti firma Sidewalk Labs, v rámci Alphabetu sestra Googlu.

Oficiálním důvodem pro zrušení projektu je úder koronaviru a s ním spojená nejistota. Ani jedna z největších IT firem světa nechce nalít peníze do projektu, jehož návratnost není schopná spočítat. „Bez schopnosti rentabilně prodávat kancelářské prostory a domy by nebyl projekt životaschopný,“ uvedl generální ředitel společnosti Sidewalk Labs Dan Doctoroff ve svém příspěvku.

Odpískání projektu také představuje hořkou pilulku pro kanadského premiéra Justina Trudeaua, který luxusní projekt vítal nejen s otevřenou náručí, ale také s daňovou úlevou pro americké technologické firmy, které měly přinést do Kanady pracovní místa. Lákání amerických dravců samozřejmě netěšilo domácí podniky včetně společnosti BlackBerry, které se obávaly, že je konkurence z jihu pod 49. rovnoběžkou rozdrtí.

Špiclování nechceme

Proti projektu však brojili i jiní. Místní například řešili otázky týkající se ochrany osobních údajů, protože by o nich americká firma věděla prakticky všechno, a tak žádaly ze strany Sidewalk Labs více transparentnosti a záruk. Na přetřes přišly i vztahy na trojúhelníku radnice-developer-občané, takže se řešila úloha soukromých společností při rozvoji Toronta.

„Opravdu nedokázali odpovědět, když se lidé ptali,“ řekl pro agenturu Bloomberg, která o konci projektu informovala, Alex Ryan, viceprezident společnosti MaRS, organizace propagující technologie a startupy v Torontu. „Místo odpovědí jsme měli jsme obavy o soukromí, obchodní model a rozsah projektu,“ dodává.

Po odpískání projektu mohou být v klidu, k velkým změnám však dojde v samotném Sidewalk Labs. Ten představoval jednu z „hraček“ otců zakladatelů Googlu Larryho Page a Sergeye Brina. Do čela firmy na futuristická města se dokonce postavil sám Page. Lze předpokládat, že Alphabet bude kvůli ničivým dopadům koronaviru na globální ekonomiku omezovat výdaje, zpomalí najímání a zaměří své zdroje na menší počet projektů.

Zlatý důl

Nevídaný projekt byl vyhlášen v roce 2017 poté, co kanadští představitelé předložili žádost soukromým společnostem, aby pomohli rozvinout rozsáhlý pás bývalého průmyslového nábřeží města, který roky chátral. Na jednom z nejžhavějších trhů s nemovitostmi na světě vypadal projekt slibně a potenciálně mohl vydělávat.

Nová čtvrť měla mít vyhřívané chodníky, podzemní ukládání odpadků a vysoké dřevěné budovy. Senzory by monitorovaly oblast a dodávaly data, která by umělá inteligence spravovala a řídila chod třeba systémů dešťové vody. Jeden z návrhů zahrnoval i železniční linku, která by spojila oblast se zbytkem městské dopravní sítě.

Sidewalk investoval do projektu více než padesát milionů dolarů a na „místě činu“ otevřel kancelář pro tři desítky osob. Podle společnosti bude chtít místní kancelář udržet v chodu a přerozdělí zaměstnance do jiných projektů.

Reklama

Doporučované