Hlavní obsah

Matka muže obžalovaného z terorismu: Říkal mi, že není radikál

Dominik obvinění z terorismu odmítá.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

aktualizováno •

Dominik, který si říkal Abdul Rahman, pochází z východního Slovenska. U soudu, kde je obžalován z přípravy teroristického útoku, vypovídali nejbližší příbuzní.

Článek

Rodině říkal, že odmítá terorismus a díky islámu se stal lepším člověkem. Jeho matku i bratry pak šokovalo, když ho policie obvinila z přípravy teroristického útoku.

I to zaznělo ve čtvrtek u Městského soudu v Praze, který vyslýchal příbuzné a známé pětadvacetiletého Dominika, jenž podle obžaloby připravoval v hlavním městě bombový teroristický útok.

Matka obžalovaného vypovídala před soudem skoro dvě hodiny. Několikrát se rozplakala.

„Jako s dítětem s ním nebyly žádné problémy. Byla jsem na něj sama, protože manžel pracoval v Čechách. Vychovávala jsem ho k lásce k bohu, lidem a zvířatům. Ani ve škole na něj nebyly žádné stížnosti. Byl to veselý kluk,“ vyprávěla Dominikova matka.

„Ve druhém ročníku na střední škole, když mu bylo sedmnáct let, dostal podmínku. Popral se a vyrazil spolužákovi zub. Pak už s ním ale žádné problémy nebyly. Když mi řekl, že je muslim, měla jsem zlost. Jsme křesťané a nevěděla jsem si s tím rady. On mi ale řekl, že mu to pomáhá, že ho to dělá lepším člověkem. Ujišťoval mě, že je obyčejným muslimem a že nepřipadá v úvahu, že by se přidal k radikálům. Také říkal, že by se chtěl oženit a vzít si za ženu muslimku,“ řekla soudu.

Podobně vypovídali i bratři obžalovaného.

„Vždycky říkal, že je proti radikálnímu islámu a teroristům. Zdůrazňoval, že on i jeho muslimští přátelé toto odmítají. Cítím ale, že v jeho chování nastal zlom, když odešel ze Slovenska do České republiky,“ řekl soudu jeden z bratrů obžalovaného.

Měl zálibu v pyrotechnice

V dobrém na Dominika vzpomínal také dlouholetý soused jeho rodiny. Obžalovaného zná odmalička a bral ho také na dětské turistické tábory, které pořádal.

„O korán se podle mne začal zajímat až někdy v době, kdy odcházel do České republiky. Zaznamenal jsem, že začal chodit vojensky oblečený. To mi ale nepřišlo divné. Spousta mých známých nebo kolegů vojáků tak chodila i ve svém volném čase,“ řekl soudu soused, který pracoval jako profesionální voják a působil i v zahraničních misích, například v Iráku.

„Zaznamenal jsem, že měl zálibu v pyrotechnice, odpaloval petardy. Některé exploze mi přišly hodně silné. Připomínaly výbuchy minometných granátů,“ vzpomínal soused.

Policie Dominika viní z přípravy teroristického útoku a ze šíření nenávisti. U něho doma v pražských Stodůlkách našli kriminalisté výbušniny a další součástky, které mohly sloužit k výrobě bomby. Dominik měl třeba několik časovačů, klasických kuchyňských „minutek“. To přišlo policii podezřelé. Na sociálních sítích také šířil nenávistné materiály týkající se teroristického Islámského státu.

Dominik obvinění z terorismu odmítá. Šíření nenávistných materiálů připouští a říká, že to od něho byla hloupost. Žádný teroristický útok prý ale nepřipravoval. Výbušniny měl podle svých slov na výrobu pyrotechniky, což byl i podle rodiny jeho koníček.

Už v lednu se Dominik před pražským městským soudem přiznal, že přemýšlel o teroristickém útoku ještě v době, kdy žil na Slovensku. Tehdy prý plánoval, že by odpálil bombu na autobusovém nádraží ve východoslovenském Prešově. Útok si prý ale sám rozmyslel a poté už žádný jiný neplánoval.

V lednu soud obžalovaného vyslýchal celkem tři dny. Dominik například přiznal, že uřízl hlavu kočce a napodobil tak vraždící bojovníky Islámského státu. Na internetu také vyhledával informace o dvaasedmdesáti pannách, které mají na sebevražedné atentátníky čekat v ráji. Žádný přímý důkaz, že by Dominik skutečně vyráběl bombu a chtěl ji v Praze odpálit, ale před soudem nezazněl.

Městský soud v Praze má další jednání v této věci naplánované na květen. Jako svědka by měl vyslechnout také bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha, který je sám obviněn z podpory terorismu a je ve vazbě. Podle obžaloby mohl právě Shehadeh Dominika radikalizovat.

Na konci května by také mohl padnout rozsudek.

Reklama

Související témata:

Doporučované