Hlavní obsah

Matka natočila svého šikanovaného syna a spustila lavinu podpory

Foto: Facebook/ Yarraka Bayles

Quaden Bayles.

Reklama

Lidé z celého světa včetně celebrit na sociálních sítích vyjadřují podporu devítiletému Australanovi, který se pravidelně potýká se šikanou. Quaden Bayles se stal terčem svých vrstevníků kvůli tomu, že od narození trpí dwarfismem.

Článek

Vlnu podpory odstartovalo video Quadenovy matky Yarraky, které nasbíralo miliony zhlédnutí. Yarraka natočila svého brečícího syna při cestě ze školy. Ve videu mimo jiné řekl, že kvůli šikaně chce zemřít.

„Tohle dělá šikana,“ řekla Yarraka a vysvětlila, že video točí, aby každý viděl, jaký má šikana efekt. „Děje se to každý den,“ pokračovala matka a video zakončila otázkou, zda někdo zná recept, jak šikanu zastavit.

Z videa se vzápětí stala virální záležitost. Vidělo ho už přes 18 milionů diváků a lidé začali pod hashtagem #WeStandWithQuaden (stojíme za Quadenem) nebo #StopBullying (zastavte šikanu) točit vlastní videa a psát příspěvky ve snaze chlapce podpořit.

Přidal se například i slavný herec Hugh Jackman, basketbalista Enes Kanter nebo celý All Stars team australské nejvyšší ragbyové soutěže.

„Jsi silnější, než si myslíš, kámo,“ vzkázal Jackman Quadenovi.

Americký komik Brad Williams, který trpí rovněž dwarfismem, za méně než den vybral přes 130 tisíc amerických dolarů, za což má rodina vyrazit do Disneylandu.

„Tohle není jen pro Quadena, tohle je pro všechny, kdo kdy byli šikanováni a bylo jim předhazováno, že nejsou dost dobří,“ napsal Williams na fundraisingové stránce.

Za „naprosto dechberoucí“ označil video Quadenovy matky syn amerického prezidenta Eric Trump. Basketbalista Kanter pak pozval rodinu na zápas NBA.

Ozvalo se i mnoho dětí, které Quadenovi nabízejí přátelství a podporu. Lidé rovněž sdílejí své vlastní zkušenosti se šikanou a vzkazují Quadenovi, aby zůstal silný.

Reklama

Doporučované