Hlavní obsah

„Matka všech bomb“ i prudké názorové obraty. Takových je prvních 100 dní vlády Donalda Trumpa

100 dní Donalda Trumpa v Bílém domě.

 

Reklama

Kdo má na nového amerického prezidenta vliv? A co se stalo s ostrými předvolebními sliby?

Článek

Vtipný a sebeironický projev. To je tradiční příspěvek amerického prezidenta na výroční večeři pořádané asociací korespondentů v Bílém domě. Galavečeře, jíž se kromě novinářů účastní také řada celebrit, se koná právě dnes. Tedy v den, kdy nový americký prezident Donald Trump uzavírá svých prvních 100 dní v úřadu.

Nový nájemce Oválné pracovny už ovšem oznámil, že nedorazí. Trumpův vztah s médii, která pravidelně obviňuje ze lží a ta naopak dokazují, jak extrémně volně s fakty zachází prezident a jeho blízcí spolupracovníci, je jedním z markantních obratů ve stylu jednání Bílého domu.

Podstatnější jsou ale politická rozhodnutí Donalda Trumpa, jak doma ve Spojených státech, tak na mezinárodním poli. Sám prezident sliboval, že to bude nejúspěšnějších prvních sto dní hlavy státu v historii. Teď naopak mluví o tom, že sto dní je hloupý časový úsek.

Jak to po sto dnech vládnutí vypadá s jeho předvolebními sliby? Jak si vede na mezinárodním poli? Změnil postoj k NATO, Sýrii, Číně či Jižní a Severní Koreji? Pomáhá jeho image odpálení raket na Sýrii či svrhnutí největší nejaderné bomby? A kdo má na Trumpa vliv při jeho rozhodování? Podívejte se nahoře v rekapitulaci Martina Jonáše.

Reklama

Související témata:

Doporučované