Hlavní obsah

Matkou za mřížemi. Jaké je to být ve vězení se svým dítětem?

Matkou za mřížemi. Jaké je to být ve vězení, kde jsou malé děti?Video: Lucie Šmídová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Odsouzené matky mohou pečovat o své děti v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou. Je to jediné místo v Česku, které to umožňuje. Ve věznici platí jasná pravidla, mezi která patří i věk dětí. Co musí matka splňovat, aby mohla být se svým dítětem?

Článek

„Základním předpokladem, který zkoumáme, je, že už před nástupem do věznice řádně pečovala o své dítě. Dále je potřeba vyjádření dětského lékaře a klinického psychologa. A také musí být posudek od lékaře odsouzené ženy,“ říká ředitelka Věznice Světlá nad Sázavou Monika Myšičková.

Kvůli velmi přísným podmínkám je ve Světlé nad Sázavou 7 matek a 7 dětí. Děti podle ředitelky věznice nijak nepocítí, že se nachází ve vězení. „Máme pěkné prostory, které připomínají mateřskou školku a mohou i na krásné vycházkové dvory,“ říká Monika Myšičková. Důležitý je také sociální kontakt s vnějším světem, proto je pracovníci berou na různé akce, tak aby děti prožívaly to samé, co děti venku.

Co se ale děje v případě, že dítě dosáhne tří let? Tedy věkové hranice, kdy smí být společně s matkou ve věznici? Nejen to se dozvíte ve videu nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Rodinka, který vysíláme na Televizi Seznam každý všední den od 9:00.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované