Hlavní obsah

Matovič: Když mě odvolají, odejdu z politiky

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič.

Reklama

Předseda slovenské vlády Igor Matovič prohlásil, že pokud ho poslanci Národní rady Slovenska na čtvrteční mimořádné schůzi odvolají, odejde z funkce premiéra a z politiky. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci.

Článek

Slovenský premiér Igor Matovič je připraven odejít z politiky, pokud mu parlament ve čtvrtek vysloví nedůvěru. Matovič to dnes řekl novinářům v reakci na svoji plagiátorskou kauzu, která se stala jedním z důvodů opozičního návrhu na jeho odvolání. Dodal také, že koaliční poslanci mají „volné ruce“ při hlasování o důvěře premiérovi. Zároveň prohlásil, že případný podvod při psání své diplomové práce spáchal nevědomě, protože si byl jistý, že v ní zdroje citoval správně. Zástupci čtyřčlenné koalice už dříve během dne ohlásili, že ministerského předsedu při hlasování ve sněmovně podrží.

„O tom, zda mám být i s těmito hříchy předsedou vlády, rozhodnou poslanci. Když mě odvolají, odejdu z parlamentu i z politiky,“ řekl Matovič, který se stal premiérem po vítězství svého protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) v únorových volbách. Matovič dodal, že v případě odvolání z funkce premiéra zůstane OLaNO v koalici.

Slovenský premiér začal svoji tiskovou konferenci obsáhlou stížností na novináře. Vadí mu, že slovenský Denník N zveřejnil informaci o jeho plagiátorství v době, kdy prý nastupoval do letadla, a politik tak neměl šanci reagovat. „V letadle, kde jsem neměl signál, jsem si celou dobu psal svůj facebookový status, když jsem měl signál, tak jsem ho zveřejnil,“ postěžoval si Matovič na okolnosti kauzy.

Tento krok ze strany novinářů označil za zákeřnost. Zároveň je obvinil, že článek zveřejnili záměrně v době jeho cesty do Bruselu, kde státníci zemí EU až po dlouhých jednáních dospěli k dohodě o vytvoření fondu na obnovu ekonomik postižených pandemií. Podle ministerského předsedy došlo k ohrožení slovenských zájmů.

V kauze jde o to, že ve své magisterské diplomové práci doslova opsal celé dlouhé pasáže ze dvou publikací, které navíc necitoval. Matovič to už na sociálních sítích přiznal a sám se označil za zloděje. Dodal také, že odstoupí až po splnění všech předvolebních slibů. „Zda kvůli tomu odstoupím? Odstoupím. Hned, jakmile splním všechno, co jsem lidem před volbami slíbil. Poté si půjdu žít zpět svůj soukromý život. S čistým svědomím a bez titulu,“ uvedl před týdnem ke kauze Matovič. Zároveň řekl, že za svou skutečnou diplomovou práci považuje svou firmu, protože jako student zaměstnával dva tisíce lidí.

„Nikdy jsem se nesnažil zatajit, že jsem vycházel ze zmíněné studie, a jsem si jistý, že jsem ji i přímo v diplomové práci citoval. Byl jsem si jistý, že v mé práci bylo všechno řádně citováno,“ řekl Matovič. To bylo podle něj i důvodem, že jako opoziční politik před více než rokem kritizoval tehdejšího šéfa parlamentu Andreje Danka za plagiátorství v jeho rigorózní práci. Dnes dodal, že Danko na rozdíl od něj zkopíroval jinou práci a tu odevzdal.

Matovič se hájil také tím, že již v roce 2012 jiný list napsal, že třetina jeho diplomové práce se odvolává na ekonomickou publikaci. Novinářům ale nedal souhlas k tomu, aby jeho diplomovou práci uloženou v knihovně mohli zkopírovat a následně zveřejnit. Dodal, že svou práci neviděl od roku 1998 a nebude do ní ani v budoucnu nahlížet.

Reklama

Související témata:

Doporučované