Hlavní obsah

Matovič prosadil Sputnik V, ale očkovat se nechá jinou vakcínou

Foto: Profimedia.cz

Slovenský vicepremiér a ministr financí Igor Matovič.

Reklama

Bývalý předseda slovenské vlády Igor Matovič nakoupil pro Slovensko ruskou vakcínu Sputnik V, přišel kvůli tomu o funkci premiéra, ale sám se ruskou vakcínou nakonec naočkovat nenechá. Upozornil na to deník SME.

Článek

Několik týdnů poté, co Igor Matovič (z OĽaNO) na začátku března přivítal první zásilku ruské vakcíny Sputnik V na košickém letišti, jeho vláda padla. Koaliční partneři (a prezidentka Zuzana Čaputová) ho po vleklé vládní krizi donutili odstoupit. V novém kabinetu vedeném Eduardem Hegerem (stejně jako Matovič z hnutí OĽaNO) se expremiér stal ministrem financí.

A vůbec to neznamenalo, že by od prosazování Sputniku V ustoupil. Naopak – jel kvůli němu do Moskvy a několikrát do Budapešti, kde se ruskou vakcínou očkuje už několik měsíců. U maďarského premiéra Viktora Orbána zařídil i testy ruské vakcíny v maďarských laboratořích. A ostře kritizoval slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv, protože odmítl vakcínu doporučit pro použití kvůli nedostatku informací.

Slovenská vláda nakonec po roztržce s ruskými výrobci, odtajnění smlouvy a maďarských testech použití Sputniku V povolila. Vakcínou, kterou dosud neschválila Evropská léková agentura (EMA), se mají lidé na Slovensku moci očkovat od 7. června. Zatím jde o prvních 200 tisíc dávek, které na Slovensko dorazily.

Matovič: často cestuji, Sputnik by byl komplikace

Expremiér Matovič, který zatím očkovaný není, si ale Sputnik V dát nenechá. „Vzhledem k tomu, že každý druhý týden někam cestuji v rámci Evropy, a ne všechny země uznávají neregistrovanou vakcínu Evropskou lékovou agenturou, se bohužel budu muset rozhodovat pro jinou, i když bych se rád naočkoval Sputnikem,“ citoval Matoviče v pátek odpoledne deník SME.

Pro vládní činitele a lidi s diplomatickým pasem přitom minimálně v evropských zemích platí výjimky z testování a karanténních opatření.

„Obyčejným“ Slovákům by měly cestování usnadnit takzvané movité pasy, které připravuje EU. Slovenské ministerstvo investicí, regionálního rozvoje a informatizace, které se na projektu podílí, v pátek představilo prototyp mobilní aplikace pro covidový pas.

Systém covidových certifikátů, které lidem s očkováním, negativním testem či protilátkami v těle usnadní cestování do zahraničí, by měl být v EU v provozu nejpozději začátkem prázdnin. Slovensko počítá se startem svých covidových pasů 26. června.

Do zavedení unijních covidových pasů mohou Slováci, kteří byli očkováni proti covidu-19, využívat dočasné certifikáty. Ty začala země vydávat v uplynulých dnech. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že slovenské očkovací certifikáty budou uznávat prozatím Česko, Maďarsko a Rakousko. Vídeň ale neuznává očkování zmíněnou ruskou vakcínou Sputnik V.

Bratislava od příštího týdne nebude vyžadovat karanténu od lidí očkovaných proti covidu-19, kteří dva týdny před příjezdem na Slovensko navštívili pouze členské státy Evropské unie a další zhruba desítku zemí s příznivou epidemickou situací.

Reklama

Doporučované