Hlavní obsah

Matovič vyhraje, ukazuje poslední průzkum. Fico je pod 16 procenty

Foto: Seznam Zprávy

Výsledky posledního, tajného, slovenského průzkumu.

Reklama

Všem středoevropským médiím dominují zprávy o koronaviru. My nabízíme nejnovější čísla ze Slovenska a poslední den tamní předvolební kampaně i středoevropský fenomén 13. důchodů.

Článek

Tajná čísla ze Slovenska

Poslední průzkum před sobotními volbami, který mají Seznam Zprávy k dispozici, ukazuje, že pro vítězství si jde na Slovensku s 19 procenty Igor Matovič a jeho hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO). Pokud se to potvrdí, bude Matovič po Vladimíru Mečiarovi a Robertu Ficovi teprve třetím politikem, kterému se podaří vyhrát parlamentní volby.

Ficův Směr se propadl pod 16 procent a nejspíš poprvé od roku 2006 neskončí na prvním místě. Výsledky průzkumu se na Slovensku kvůli předvolebnímu moratoriu nesmí zveřejnit, pro česká média takový zákaz ale neplatí.

Třetí skončili s téměř 10 procenty kotlebcovci. Do Národní rady by se dostalo celkem 7 stran.

Těsně pod hranicí je ještě katolická KDH. Z parlamentu by vypadla strana Most-Híd i Slovenská národní strana, které jsou v současnosti se Směrem členy vládní koalice. Pokud v parlamentu nebude Most-Híd ani strana Maďarská komunitní společnost, ocitne se půlmilionová maďarská menšina na Slovensku bez politického zastoupení.

Foto: Profimedia.cz

Předseda OLaNO Igor Matovič.

OLaNO poskočilo za týden o tři procentní body, Směr se naopak o téměř dva body propadl. Preference ostatních stran zůstaly podobné, výrazněji klesla jen podpora strany exprezidenta Andreje Kisky Za lidi. Mírně posílala Svoboda a solidarita Richarda Sulíka.

Neveřejný průzkum agentur Focus a AKO pro iniciativu 50dní.sk probíhal od 20. do 24. února na vzorku 2000 respondentů. Voleb se chce v sobotu určitě zúčastnit 64 procent dotázaných.

13., 14. i 15. důchody?

V Polsku se zvednou důchody. Od 1. března minimální penze vzroste na 1200 zlotých měsíčně (7200 korun). Ročním bonusem pak bude ve stejné výši 13. důchod. Vůbec poprvé ho polská vláda jednorázově vyplatila před loňskými květnovými volbami do Evropského parlamentu.

Nově budou 13. důchody, přesně podle volebního slibu, pravidelné. Letos se vyplatí v dubnu, měsíc před prezidentskými volbami, ve kterých funkci obhajuje vládní kandidát Andrzej Duda. Bonus dostane téměř 10 milionů lidí a státní kasu to vyjde v přepočtu na 72 miliard korun.

Prezident zákon podepsal v úterý. Za mohutného potlesku diváků ujistil, že vláda dělá všechno pro to, aby se v příštím roce vyplatily i 14. důchody a aby následovaly i 15. Dudův podpis doprovázela v předvolební kampani show ve velkém stylu. Celou scénu v Żyrardowě uváděla moderátorka veřejnoprávní Polské televize, které parlament nedávno poslal miliardy ze státního.

Rozhodnutí je na prezidentce

Polský recept na získání hlasů opsala v úterý neformální slovenská koalice Směru, Slovenské národní strany a Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. Ve zkráceném legislativním procesu poslanci 88 hlasy schválili 13. důchody. Pro byli i poslanci strany Jsme rodina Borise Kollára, i když politik původně označil opatření za předvolební korupci.

Zákon teď míří k posouzení k prezidentce Zuzaně Čaputové. Ta už oznámila, že o něm rozhodne až po sobotních parlamentních volbách. 13. důchody mají vyjít v přepočtu na 10,1 miliardy korun.

Poslanci v úterý stihli i velkou většinou hlasů odmítnout istanbulskou úmluvu o potírání násilí na ženách. Téma v kampani akcentovala Slovenská národní strana, která se pohybuje na hranici vstupu do parlamentu. Úmluva vznikla v roce 2011 a odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Státy se v ní zavazují k uzákonění kroků proti násilným výpadům a k prevenci, ale také k vyčlenění peněz na pomoc obětem i na práci s pachateli.

Ve středu naopak v parlamentu neprošlo zrušení zákona o dálničních známkách ani zvýšení přídavků na děti.

Do you speak English?

Středa je na Slovensku posledním dnem předvolební kampaně, konají se proto poslední debaty politiků. Úterní diskuzi volebních lídrů v televizi Markíza jsme se věnovali v samostatném článku zde:

Zajímavým momentem debaty byla „zkouška z angličtiny“. Všichni politici se s výrazným slovenským přízvukem dokázali představit a prohodit pár vět, občas nejistě či s problémy. Výjimkou byl Marian Kotleba, který řekl, že ač mluví rusky a anglicky, mluvit nebude, protože by absolvoval zahraniční schůzky s tlumočníkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované