Hlavní obsah

Matterhorn končí. Jak vypadá byznys v centrále KLM a jak kolem Karla Gotta

Den v ekonomice, zpravodajský pořad televize Seznam.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších událostí ze světa byznysu z pondělí 7. října 2019.

Článek

Pořad Den v ekonomice vysílá televize Seznam každý všední den od 19:10 hodin. V dnešním vydání mimo jiné uvidíte:

Britský úřad pro civilní letectví dovedl do konce operaci Matterhorn. Za dva týdny vypravil 746 letů a zpět do Británie dopravil přes 140 tisíc klientů zkrachovalé cestovní kanceláře Thomas Cook. V Česku se stále rozhoduje o osudu cestovní kanceláře Neckermann, jejíž byl prostřednictvím německé pobočky Thomas Cook majitelem.

Škody v lesích způsobené zejména suchem a kůrovcovou kalamitou dosáhnou v roce 2019 podle aktuálních analýz Czech Forest think tank téměř 40 miliard korun. V přímém ohrožení je aktuálně zhruba 450 milionů kubíků smrkového dříví, tedy polovina všech smrkových porostů v Česku.

Krach je vždycky nový začátek, říkají zkušení byznysmeni. V Česku zbankrotovalo ve třetím čtvrtletí roku 150 obchodních společností. Od roku 2008, kdy začal platit současný insolvenční zákon, šlo o druhý nejnižší počet. Naopak čtvrtletní počet bankrotů podnikatelů byl se dvěma tisíci sedmisty čtyřiceti dvěma bankroty nejvyšší – což je důsledek červnové novely insolvenčního zákona. Data o bankrotech zveřejnila společnost Czech Credit Bureau.

V Brně začíná největší strojírenský veletrh u nás, na kterém se představí 1660 vystavovatelů z 30 zemí světa. Hlavním tématem veletrhu je pro letošní rok digitalizace, ale samozřejmě i zpomalení ekonomik, na kterých jsou české firmy závislé, tedy hlavně německé.

Německá nákaza v podobě zpomalení ekonomiky už citelně zasáhla tuzemský průmysl a stavebnictví. Průmyslová výroba klesala v srpnu bez očištění o 3,6 a stavebnictví o 3,7 procenta. V červenci přitom ještě oba sektory rostly a rozdíl dosahuje bezmála deseti procent. V průmyslu klesala zejména výroba počítačů a elektrických přístrojů či zpracování kovů, naopak rostl automobilový a farmaceutický průmysl.

Stavebnictví se nejvíce propadalo, co se týče výstavby bytů, kanceláří nebo skladů – souhrnně tedy v pozemní produkci. Co naopak rostlo, byla produkce na inženýrských stavbách, celkový pokles stavebnictví tak zmírnila. Počet zahájených a dokončených staveb bytů rovněž rostl."

Nejstarší aerolinky na světě slaví 100 let. Jde o nizozemského národního dopravce KLM Royal Dutch, který ročně přepraví přes 30 milionů lidí a obrat má přes 10 miliard eur. Když začalo KLM létat, jedna z prvních tras tehdy vedla taky do Prahy.

Britská banka HSBC se chystá propouštět. Tento krok se má podle deníku The Financial Times týkat až deseti tisíc zaměstnanců, především pak těch vysoce placených. Z celkového počtu bezmála 240 tisíc zaměstnanců se jedná o čtyři procenta. Již v srpnu banka propustila 4700 lidí.

Automobilový koncern Volkswagen bude v Indii působit pod jednotnou firmou. Sjednocením firem zabývajících se výrobou a prodejem osobních vozů Volkswagen India, Volkswagen Group Sales India a Škoda Auto India vznikla Škoda Auto Volkswagen India. Jednatelem firmy je Gur-pra-tap Bo-pa-ra.

Brexit je nejhloupější nápad za 100 let. Autorem tohoto výroku je šéf letecké společnosti Ryanair Michael O'Leary. A britští pěstitelé ovoce mu dávají v těchto dnech zapravdu.

Prase o velikosti polárního medvěda. V Číně mají krizi – nedostatek vepřového kvůli loňskému prasečímu moru. Maso tam tak v září už i dražili v aukci. Teď přišla jedna z farem na jihu Číny s dalším krizovým řešením. Chová prasata gigantických rozměrů.

Reklama

Související témata:

Doporučované