Hlavní obsah

Mattis ve Skopje varoval před snahou Ruska ovlivnit hlasování o novém názvu země

Americký ministr obrany v Makedonii varoval před zasahováním Ruska do nadcházejícího referenda.Video: Johana Trešlová, AP, Reuters

 

Reklama

James Mattis ve Skopje varoval před ruským vměšováním se do nadcházejícího referenda, které má rozhodnout o budoucím názvu země, jenž by měl usnadnit přístupové rozhovory s NATO a ukončit více než dvacetiletý spor se sousedním Řeckem.

Článek

Americký ministr obrany při své návštěvě Makedonie varoval před zasahováním Ruska do hlasování o novém názvu země. Makedonci mají v referendu hlasovat již 30. září. Nový název „Severní Makedonie“ by zemi měl usnadnit vstup do Severoatlantické aliance, který už roky blokuje Řecko.

Rusko se však dlouhodobě staví proti rozšiřování vlivu NATO. Kvůli šíření ruského vlivu Řecko již v červenci ze země vyhostilo dva ruské diplomaty a dalším dvěma zakázalo vstup.

James Mattis ve Skopje řekl, že Rusko „nepochybně“ financuje dezinformační kampaň, která má celé referendum zmařit. Mattis je jedním z řady zahraničních lídrů, kteří Makedonii před referendem navštívili, aby svobodné hlasování o novém názvu země podpořili.

Dříve již změnu názvu veřejně chválili generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nebo německá kancléřka Angela Merkelová. Mattis ve Skopje zdůraznil, že spojenci v NATO žádné podobné tlaky nevytvářejí a raději o všem jednají přímo.

Řecko a Makedonie dohodou o novém názvu ukončily déle než 25 let trvající spor. Makedonie svůj název, který Řekové považují za zásah do svého dědictví, přijala po rozpadu Jugoslávie v roce 1991.

Podle posledních průzkumů by se měla referenda zúčastnit více než polovina obyvatel a většina se má vyslovit pro změnu. Období po uzavření dohody však v obou zemích provázely násilné protesty.

Reklama

Související témata:

Doporučované