Hlavní obsah

Maturita odteď k ničemu? Chytré brýle z Brna vás navedou, jak složit třeba turbínu od letadla

Jak vypadají a fungují nové chytré brýle, na jejichž vývoji se podílejí i Češi, se podívejte v reportáži.Video: Pavel Cyprich

 

Reklama

Google Glass, HoloLens a teď AIRe Lens. Na scéně jsou nové chytré brýle a navíc se do světa rozlétnou i z Česka.

Článek

„Teď se otoč o 180 stupňů a uvidíš to,“ navádí mě technik skrze místnost plnou vzduchotechniky. Zatímco já se proplétám skrz trubky, budíky a jiné měřáky v technickém patře kancelářské budovy v Brně, on nemusel odejít ze své kanceláře.

Potřebuje zjistit, jestli běží frekvenční měnič a já jsem jeho prodloužená ruka. Vidí totiž to samé, co já. Na obrazovku jeho monitoru mu to promítají chytré brýle, které mám na očích.

„Vidíš ty šipky, tak mačkej tu nahoru, abych si mohl přečíst údaje na displeji,“ úkoluje mě Martin Sobotka, servisní technik AZ Klima. Na rozdíl ode mě, technického analfabeta, má vzdělání a já jen plním jeho pokyny. „Jo, to běží, díky,“ uzavře naši seanci.

Podobné zařízení už několik let vyvíjí také firma Microsoft.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Podobně jako mě může navádět kohokoli v Česku nebo klidně kdekoli na světě, kde mají alespoň 3G sítě.

AIRe Lens, jak se brýle jmenují, jsou vytvořené přesně pro podobné případy. Firmy, které je mají ve své výbavě, tak nemusí čekat, až přijede servisní technik rozbité klimatizace, mrazáku nebo jakéhokoli jiného zařízení, ale rovnou se mohou s opraváři takhle virtuálně spojit a oni je navedou.

Pomáhají si tak vzájemně i technici stejné firmy, kteří třeba neznají konkrétní lokaci, typ nebo konfiguraci daného zařízení a od zkušenějšího kolegy si nechají poradit.

Maturita k zahození?

Chytré brýle, na jejichž vývoji se podíleli i IT vědci z Brna, jsou v podstatě jen obroučky, na kterých je připevněn malý displej a miniaturní kamera. Výpočetní výkon, na rozdíl od konkurence, je schovaný v malém závěsném počítači, který je při používání přehozen přes rameno.

Kam směřuje celý technologický svět? Podívejte se na Hi-tech Byznys, ve kterém to zjišťoval na svých cestách Pavel Cyprich.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Kromě podobného navádění mají ale ještě jednu funkci. V takzvaném head-up displeji umí zobrazovat malé holografické obrázky, které krok po kroku navádí jejich uživatele, jak složit třeba určitou část motoru, auta, nebo jakékoli jiné zařízení.

„Může to být turbína, letadlo nebo vlak,“ vysvětluje mi Zdeněk Vrbka, jeden z šéfů inovačního centra Konica Minolta, kde brýle spoluvznikají.

OK, Glass...

AIRe Lens navazují na dřívější snahy třeba firmy Google, která už před lety přišla s konceptem Glass. Jenže prototyp byl koncipovaný hlavně pro běžné uživatele, kteří měli chytré brýle používat pro čtení zpráv na internetu nebo s nimi vyřizovat e-maily. Brýle se ovládaly hlasem. Jak se ale ukázalo, o podobné zařízení, alespoň v tu dobu, nikdo nestál.

Koho ale zaujalo, byl průmysl, který chytré brýle může používat pro školení nových zaměstnanců nebo právě pro řešení složitějších problémů na dálku.

I Google tak se svojí druhou verzí brýlí směřuje tímto směrem. A podobně Microsoft, který teď chystá k vypuštění do světa druhou verzi svých HoloLens. Brýlí pro rozšířenou realitu.

Na to, jak vypadají a fungují nové AIRe Lens, které jsou konkurencí pro Glass i HoloLens, se podívejte ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované