Hlavní obsah

Maturita proběhne za každou cenu, o přijímačkách rozhodnou ředitelé

Foto: Getty Images

O formě přijímacích zkoušek rozhodne každý ředitel sám.

Reklama

aktualizováno •

Na čtyřleté maturitní obory se příští rok mohou žáci dostat i bez absolvování přijímacích zkoušek. Ministerstvo školství rozhodlo, že podmínky si nastaví každý ředitel sám. Naopak maturita proběhne beze změny, maximálně déle.

Článek

Ne každý uchazeč o čtyřleté maturitní studium bude muset příští rok projít přijímacími zkouškami. O jejich konání i formě totiž rozhodne každý ředitel střední školy sám. Ministerstvo školství to v pondělí oznámilo na svých internetových stránkách.

„MŠMT v tomto školním roce nebude trvat na zahrnutí jednotné přijímací zkoušky do přijímacího řízení a umožní ředitelům škol nahradit ji školní přijímací zkouškou, a doplňuji, že tato podoba přijímacího řízení ke vzdělávání v maturitních oborech je zamýšlena pouze pro školní rok 2020/21,“ vysvětluje ministr školství Robert Plaga (za ANO).

Za běžných okolností podávají žáci dvě přihlášky. To se ani letos nemění. Střední škola ale v rámci přijímacích řízení musela vždy ke státní jednotné přijímací zkoušce přihlédnout při výběru z kandidátů alespoň ze 60 procent. Zbylé podmínky pak nastavoval ředitel školy. Tentokrát ale bude mít v rukách celé přijímací řízení. Na základě počtu uchazečů může od přijímacích zkoušek také úplně upustit. Školní část lze zároveň provést distančně.

„Beru to jako výjimečnou situaci. Za sebe mohu říct, že si nepřeji, aby se z toho stal standard. U nás zatím inklinujeme k využití jednotné přijímací zkoušky jako takové. Bereme to stále jako vstupní, i když ne stoprocentní hledisko. Pokud ale nebudeme mít v některých oborech převis, dáme signál veřejnosti, že se tam přijímací zkouška nekoná,“ plánuje ředitel Střední odborné školy energetické a stavební v Chomutově Jan Mareš.

Ředitel chomutovské SOŠ rozhodnutí chápe i z epidemického pohledu. Díky zrušení přijímacích zkoušek na alespoň části škol se sníží počet uchazečů, kteří budou v dubnu cestovat po různých školách.

Na gymnázia jedině s přijímačkami

Ačkoliv čtyřleté maturitní obory dostaly od Ministerstva školství výjimku na konání přijímacích zkoušek, jedné oblasti školství se netýká. Na víceletých gymnáziích bude mít přijímací řízení standardní průběh.

„Je to zcela správný postup. Bez přijímaček nejsme schopní žáky přijmout,“ říká k plánu Ministerstva školství předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová.

Jednotné přijímací testy, které organizuje CERMAT z češtiny a matematiky, se mají konat na čtyřleté obory 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 14. a 15. dubna. Školní přijímací zkoušky mohou být na maturitních oborech od 12. do 28. dubna. O tom, zda ve škole budou jednotné přijímací zkoušky, nebo ne, budou moct ředitelé podle ministerstva rozhodnout do 8. března na základě počtu podaných přihlášek na školu. Uchazeči se mohou na školy hlásit do 1. března.

„Pouze předpokládám, že ministerstvo legislativním způsobem ošetří to, že ředitel bude moct v březnu podle počtu přihlášek změnit kritéria přijímacího řízení,“ dodává Schejbalová s tím, že tento postup se ale gymnázií jako jediných netýká.

Kvůli současné epidemii covidu-19 Ministerstvo školství také na začátku roku prodlouží období talentových zkoušek na střední školy.

Maturita beze změn

Na rozdíl od přijímacích zkoušek se průběh maturit v jarním zkušebním období nemění. Redukci jakékoliv části zkoušky Ministerstvo školství neplánuje. V úvahu připadá pouze posun termínů, pokud bude muset Česko opět řešit nepříznivou situaci ohledně epidemie koronaviru.

„Počítáme samozřejmě s tím, že prostřednictvím CERMAT a ČŠI bude žákům, kteří se budou na zkoušku připravovat, poskytnuta maximální podpora, ať už formou výukových videí, či zpřístupněním testů z minulých let, a to ve zvýšené míře, než tomu bylo doposud,“ dodává Plaga.

Státní maturitní testy se mají konat od 3. do 7. května. Školní maturity mohou být podle vyhlášky ministerstva od 16. května do 10. června, jejich konkrétní termíny určují ředitelé škol. Písemné zkoušky, slohy z češtiny a cizích jazyků a praktické maturitní zkoušky mohou podle vyhlášky začít od 1. dubna. Studenti se mohou k maturitě přihlásit do 1. prosince.

„Jsem pro zachování maturitních zkoušek v kompletní podobě. Pokud by se situace stejně jako v loňském školním roce vyhrotila, pak by se podle mě mohlo zase zvážit, že by byli k maturitě připuštěni všichni. Upřímně ale nejsem zastáncem slovenské cesty, tedy studentům maturitu administrativně přiznat,“ dodává Mareš.

Od jara 2021 bude maturita bez ohledu na epidemii jiná, protože Plaga prosadil změnu zákona omezující státní maturity na testy, které bude mít nadále na starosti CERMAT. Povinné slohy a ústní zkoušky z jazyků budou školy nově organizovat samy.

Státní maturitní testy budou na jaře povinné z češtiny a druhý předmět si maturanti budou moct vybrat z cizího jazyka a matematiky. Matematika měla být od jara 2021 pro většinu oborů povinná, ale novela školského zákona toto ustanovení zrušila. Didaktické testy se podle nové úpravy vyhlášky o maturitách nebudou známkovat, ale budou se hodnotit procenty úspěšnosti a slovy „uspěl“ či „neuspěl“. Ke školní maturitě si pak žáci musí vybrat ještě další dva až tři předměty podle oboru.

Reklama

Doporučované