Hlavní obsah

Maturity se neruší. Lékařské fakulty si vyložily opatření po svém

Foto: Anna Vavríková / MAFRA / Profimedia

Jako první se z vysokých škol už na začátku března uzavřela brněnská Mendelova univerzita.

Reklama

Uzavření škol narušilo žákům přípravu na maturitu. Rušily se ale i přijímací zkoušky na vysoké školy, stejně jako státnice. Třeba na lékařských fakultách Univerzity Karlovy ale zkoušky běží dál.

Článek

Přesně za čtyři týdny usednou žáci čtvrtého ročníku středních škol do lavic a v 8:15 začnou psát maturitní písemnou práci z českého jazyka. Nebo také ne. Kvůli mimořádnému opatření vlády se ve středu maturantům společně s ostatními žáky a studenty základních, středních, vyšších odborných a vysokých škol přerušila výuka. A zatím není jasné, jak dlouho zůstanou doma.

Podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly by opatření měla trvat jeden měsíc.

„Po měsíci se vyhodnotí, do jaké míry se to daří, či nedaří, a přijmeme další opatření,“ řekl Prymula v rozhovoru pro DVTV.

Jenže přesně za měsíc už musí sedět maturanti ve třídách a psát písemný test. Pokud by ale platila stejná opatření jako dnes, státní maturity by se musely odložit. Ministerstvo školství však zatím s tímto scénářem nepočítá.

Rozhodnutí o přijímačkách za 14 dní

Zhruba za dva týdny rezort rozhodne o případném posunu přijímacích zkoušek na střední školy.

„V tuto chvíli jde vše podle harmonogramu,“ uvedl v úterý na tiskové konferenci ministr školství Robert Plaga (ANO). Přijímací zkoušky na čtyřleté obory mají být 14. a 15. dubna, na víceletá gymnázia 16. a 17. dubna. Státní maturity se mají konat 8. dubna, 30. dubna a 4. až 6. května.

Pokud bude platit mimořádné opatření i za měsíc a situace se výrazně nezhorší, mělo by být podle předsedy Unie školských asociací Jiřího Zajíčka maturantům umožněno složit písemnou práci z českého jazyka v řádném termínu.

„Pokud bude situace za měsíc taková, jako je dnes, tak si dovedu velice dobře představit, že lze udělat opatření, které umožní žákům, aby přišli zkoušku udělat,“ myslí si Zajíček. Podle něj jde ale zatím pouze o spekulace, protože další vývoj nákazy a případných opatření nelze odhadnout.

Umělecké VŠ přijímačky ruší

Zatímco žáci základních škol a maturanti jsou zatím v nejistotě, uchazečům o vysokoškolské studium se přijímací zkoušky ruší. Jde především o umělecké obory.

„Na Katedře scénografie mělo ve středu probíhat další kolo přijímacích zkoušek, stejně tak na Katedře alternativního a loutkového divadla. Všechny jsou ale zrušeny na neurčito,“ uvedla pro Seznam Zprávy Petra Dosoudilová z Divadelní fakulty Akademie múzických umění v Praze (AMU).

Mimořádné opatření vlády

Zakazuje se s účinností ode dne 11. března 2020:

osobní přítomnost žáků a studentů na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školách a školských zařízeních podle zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů,

osobní přítomnost studentů na studiu na vysoké škole podle zákona č. 111/1998 Sb., o vysokých školách a o změně a doplnění dalších zákonů (zákon o vysokých školách), ve znění pozdějších předpisů.

Stejně jako pražská AMU i brněnská Janáčková akademie múzických umění (JAMU) zrušila přijímací zkoušky.

„Termíny přijímacích zkoušek ke studiu na JAMU, které se měly konat od 11. března 2020 do 31. března 2020, se ruší; děkan příslušné fakulty informuje o této skutečnosti uchazeče. O novém termínu jejich konání bude rozhodnuto dle vývoje situace,“ stojí v rozhodnutí rektora JAMU Petra Oslzlého.

Někde ano, někde ne

Podobný problém jako umělecké školy řeší také lékařské fakulty. Ty sice v nejbližší době nebudou pořádat přijímací zkoušky, mimořádné opatření ale zasáhlo do ústních a hlavně státních zkoušek. V úterý tak někteří studenti ještě stihli odstátnicovat, ve středu se už ale zkoušky rušily.

Na lékařských fakultách Univerzity Karlovy (UK) budou však zkoušky i nadále probíhat, pokud nezahrnují praktickou část na pacientech.

„V současné době se konají ústní i státní zkoušky, ale může se to každou chvíli změnit,“ říká Marie Hejlová ze sekretariátu děkana 2. lékařské fakulty UK.

Lékařské fakulty totiž vycházely z opatření rektora Tomáše Zimy, který plošně nezrušil individuální konzultace a individuální kontroly studia.

Další lékařské fakulty v Česku přijaly ale striktnější opatření. Na Univerzitě Palackého v Olomouci zrušili ústní zkoušky, vyjma státních rigorózních. Lékařská fakulta Masarykovy univerzity (LF MU) v Brně byla ještě přísnější. Děkan Martin Repko zrušil všechny zkoušky až do 24. března.

„Možná, že jsme v tomto směru ještě více obezřetní. Krizový štáb lékařské fakulty ale rozhodl, že nebudeme podporovat žádnou kontaktní formu výuky,“ vysvětluje vedoucí oddělení vnějších vztahů LF MU Ondřej Dostál.

Bezpečnostní rada státu přijala mimořádná opatření v úterý dopoledne. Od úterních 18 hodin vláda zakázala akce nad 100 účastníků a od středy zrušila výuku na všech školách v Česku s výjimkou mateřských.

Reklama

Doporučované