Hlavní obsah

Mauricijští rybáři zkouší zachránit delfíny, zabíjí je potopená loď

Foto: Shutterstock.com

Kvůli pomalé reakci vlády na únik ropy z havarované japonské lodi a kvůli alarmujícímu nálezu desítek mrtvých delfínů v posledních dnech protestovaly v sobotu v Port Louis desítky tisíc lidí.

Reklama

Mauricijští rybáři se v neděli pokoušeli zachránit desítky zraněných delfínů. V posledních dnech jich v blízkosti nedávné havárie japonské nákladní lodi zemřelo nejméně 45.

Článek

Smrt delfínů podle environmentalistů zavinilo palivo uniklé z plavidla nebo rozhodnutí úřadů nechat klesnout příď rozlomené lodi k mořskému dnu. Kromě oblíbených savců bylo u pobřeží nalezeno také mnoho mrtvých ryb a krabů.

Místní rybář Yasfeer Heenaye podle agentury Reuters napočítal nejméně 45 mrtvých delfínů od chvíle, kdy byla první mrtvá těla vyplavena na pobřeží. Uvedl, že ropa delfínům poškodila zejména zrak, kvůli čemuž se následně sami poranili.

Rybáři se nyní pokoušejí zvířata pomocí hlasitých zvuků odehnat od korálového útesu směrem k otevřenému moři. „Pokud zůstanou uvnitř laguny, zemřou jako ostatní. Tlačíme je, aby se nedostala do kontaktu s ropou,“ řekl rybář Heenaye pro Reuters.

Úřady v pátek uvedly, že zatím není jasné, co delfíny zabilo. Vláda tvrdí, že při dvou pitvách se vliv pohonných hmot nenašel, úmrtí tak označila za smutnou náhodu.

„Předběžná pitevní zpráva vyloučila, že ropa (ve smrti delfínů) hrála roli, ale poslali jsme několik vzorků na Réunion, abychom zjistili, proč zvířata nemohla plavat a jejich radar nefungoval,“ uvedl Jasvin Sok Appadu z ministerstva rybolovu. Výsledky pitev zbylých těl jsou očekávány v pondělí.

Kvůli alarmujícímu nálezu desítek mrtvých delfínů a kvůli pomalé reakci vlády na únik ropy z havarované japonské lodi protestovaly o víkendu na Mauriciu desítky tisíc lidí.

Mauricijský spisovatel Khalil Cassimally upozornil, že veřejné demonstrace nejsou na ostrově běžné, ale jednou z věcí, která tam lidi spojuje, je moře. To je považováno za jeden z klenotů této ostrovní země. Další protest je podle něj naplánován na 12. září a uskuteční se v jedné z nejvíce zasažených pobřežních vesnic Mahebourg.

Nehoda lodi je nejhorší ekologickou katastrofou na Mauriciu za mnoho let, upozornila agentura AP.

Loď MV Wakashio narazila do korálového útesu nedaleko pobřeží Mauricia 25. července. Ropa se z havarovaného plavidla začala šířit do okolních vod 6. srpna, kvůli čemuž mauricijská vláda následující den vyhlásila stav ekologické nouze. V polovině srpna se pak loď rozlomila vedví. Rozlehlou oblast, kterou obývají ohrožené druhy korálů, ryb a dalších živočichů a rostlin, znečistilo asi 1000 tun paliva. Přibližně tři tisíce tun pohonné hmoty, které v nádržích na palubě zbyly, se s pomocí odborníků podařilo odčerpat.

Podle Reuters se úplný dopad úniku ropy teprve projeví. Mauricius je proslulý svým křišťálově průzračným mořem kolem pláží, které byly před propuknutím pandemie nemoci covid-19 velkým lákadlem pro turisty. V jeho vodách žije široká škála ryb, ostrov patří i mezi vývozce tuňáků. Země je vysoce závislá na cestovním ruchu, únik ropy tak je tvrdou ranou, která se přidala k prudkému poklesu mezinárodní turistiky v důsledku pandemie.

Reklama

Doporučované