Hlavní obsah

Mauricius vyhlásil stav nouze, bílé pláže ohrožuje ropná skvrna

Foto: Profimedia.cz

Nákladní loď MV Wakashio u břehů Mauricia na satelitním snímku.

Reklama

Francie vyslala na žádost místní vlády odborníky k břehům Mauricia, kde ve velkém množství uniká ropa z nákladní lodi, která uvázla poblíž ostrova. Africký ostrovní stát vyhlásil environmentální stav nouze.

Článek

Kvůli stále se rozšiřující ropné skvrně zamířili v sobotu k lodi Wakashio francouzští odborníci z blízkého ostrova Réunion. Plavidlo najelo na mělčinu již 25. července, všech 20 členů posádky se bez zranění dostalo na pevninu, informovala agentura AFP. Unikající palivo mezitím znečišťuje přísně chráněné vody, útesy a laguny u jihovýchodního pobřeží ostrova.

Stav environmentální nouze ale ostrovní stát vyhlásil až tento pátek, kdy rostoucí ropná skvrna začala ohrožovat turisticky oblíbené bílé pláže. Mauricius je mezi turisty známý především jako ekologický ráj s čistými plážemi a zachovalými korálovými útesy.

Nouzový stav ohlásil premiér ostrovního státu Pravind Jugnauth. „Potopení lodi Wakashio představuje vážné nebezpečí pro Mauricius. Naše země nemá schopnosti a odborné znalosti k zabezpečení uvázlých lodí, a proto jsem požádal o pomoc Francii a jejího prezidenta Emmanuela Macrona,“ cituje Jugnautha France24.

Macron v sobotu oznámil, že týmy odborníků společně s potřebným vybavením vyrazily z nedalekého Réunionu, francouzského ostrova v Indickém oceánu, aby pomohly v situaci, kterou mauritánské úřady označují za „bezprecedentní ekologickou katastrofu“. „Když je ohrožena biologická rozmanitost, je nutné okamžitě jednat. Francie je na místě po boku obyvatel Mauricia,“ uvedl Macron na Twitteru.

Tanker patřící japonské společnosti, plující ale pod vlajkou Panamy, vezl podle AFP dohromady až čtyři tisíce tun pohonných hmot, když narazil na útes v Pointe d'Esny. Ministerstvo životního prostředí tento týden oznámilo, že ropa začala prosakovat z trhliny v trupu, a potvrdilo tak obavy ekologů. Úřad zároveň nařídil obyvatelům včetně provozovatelů lodí a rybářů, aby nenavštěvovali pláže a laguny Blue Bay, Pointe d’Esny a Mahebourg. Všechny tyto zranitelné oblasti jsou ale podle ministerstva chráněny plovoucími zábranami.

Přesto ale letecké snímky i fotky pláží ukazují, že k zamezení šíření ropy došlo jen částečně. Ekologové se navíc obávají, že by se loď mohla dále rozpadat, což by způsobilo ještě větší únik, který by způsobil až katastrofické škody na pobřeží, které tvoří páteř mauricijské ekonomiky. Mauricius a jeho 1,3 milionu obyvatel jsou totiž závislí na moři nejen kvůli potravinám, ale také kvůli cestovnímu ruchu. Ostrov se chlubí jedněmi z nejzachovalejších korálových útesů na světě. Země navíc patří mezi významné vývozce ryb, převážně tuňáků.

Reklama

Související témata:

Doporučované