Hlavní obsah

Maximálně sto lidí a po skupinkách. Vláda omezila také demonstrace

Vláda nově omezila také počet účastníků demonstrací a dalších shromáždění.

Reklama

Nová vládní opatření počítají také s výrazným omezením práva na shromažďování.

Článek

Výrazně překročený limit počtu osob, bitky účastníků s policisty a nakonec desítky zraněných. I tak vypadala nedělní demonstrace Hnutí občanské nespokojenosti na Staroměstském náměstí v Praze, které se zúčastnila i řada fotbalových fanoušků z takzvaných ultras skupin. Zejména ti po skončení akce tropili výtržnosti a musela zasahovat policie.

Od čtvrtka už ale protest podobného rozsahu teoreticky není možný. Vláda totiž nově znovu omezuje také právo na shromažďování. Namísto dosavadních pěti set účastníků počítá s limitem stovky osob.

„Shromáždění se může účastnit celkem nejvýše sto účastníků, a to ve skupinách po nejvýše dvaceti účastnících a při zachování rozestupů mezi skupinami účastníků alespoň dva metry,“ píše se v novém vládním usnesení. Účastníci demonstrací a shromáždění zároveň musejí mít zakrytá ústa a nos rouškami a dodržovat všechna hygienická nařízení.

HON další akci ruší

Hnutí občanské nespokojenosti (HON) plánovalo další demonstraci na 28. října. „Na základě nových opatření tuto demonstraci bohužel musíme zrušit. Další akce samozřejmě plánujeme, ale až po skončení lockdownu,“ uvedl pořadatel víkendové demonstrace Ivan Sochor pro Seznam Zprávy.

Dodal, že na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) podal kvůli nedělnímu zásahu trestní oznámení. „Bylo nám znemožněno ústavní právo, které nějaká vyhláška nemůže omezit,“ tvrdí Sochor.

Tomu dává za pravdu například ústavní právník Jan Kudrna, který už dříve pro MF Dnes uvedl, že pořádání veřejných shromáždění je zakotveno v základní listině práv a svobod a v ústavě. Magistrát může shromáždění zakázat jen v případě, že oficiálně ohlášený účel bude podněcovat k násilí.

Hnutí také nesouhlasí s novými opatřeními. „Budu nosit roušku jen tam, kde uznám za vhodné. Píší mi třeba starší lidé, že vůbec nevědí, kde mají venku roušky nosit. Jsou tam různé způsoby výkladů. Přece nebudou nosit v kapse územní plán,“ dodal.

Vláda považuje omezování shromažďování a volného pohybu osob za nejúčinnější formu, jak snížit riziko přenosu viru, přestože si uvědomuje, že je to krajní řešení. „Když co nejvíc omezíme kontakty s jinými lidmi, nepotřebujeme roušky. Pokud se podíváme na čísla, která máme k dispozici, poměrně velká část populace toto doteď nedodržuje. Vidíme, že supermarkety inzerují akce na víkend a pak dochází k masivním nákupům,“ řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula na odpolední tiskové konferenci.

Potvrzují to podle něj data od operátorů. „Mobilita oproti jaru neklesla tak významně, jak bychom si představovali. Někde to je pouze o třicet procent. Z toho je zřejmé, že opatření, která jsme nově vyhlásili, jsme přijmout museli,“ dodal Prymula.

Na 28. října je naplánováno několik akcí

Omezení na shromažďování dopadne také na další plánované akce, které různá uskupení, jednotlivci i spolky plánovali na státní svátek připomínající vznik Československa.

Jen v Praze je na 28. říjen naplánovaných šest větších shromáždění. Pět set lidí plánovalo setkání na pokojném shromáždění za účelem připomenutí základních celospolečenských hodnot. Akce začíná pět minut před polednem na náměstí Republiky. Až pět tisíc účastníků při oslavách vzniku státu na jaře avizovala Karlova univerzita. „Zatím nemáme hlášené žádné rušení těchto akcí, ale je jasné, že se musejí řídit novými nařízeními a omezením počtu osob,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Lidé mají podle nových opatření vycházet z domu jen do práce a na nezbytné nákupy. Pobývat na veřejných místech lze jen ve dvou. Vztahují se však na to výjimky pro členy domácnosti, spolupracovníky v zaměstnání, děti ve školách a na činnosti, které je podle zákona nutné vykonávat ve větších počtech lidí. Pokud je to možné, všichni mají dodržovat dvoumetrové rozestupy.

Se zákazem vycházení také souvisí řada výjimek. Kromě cesty do práce a nezbytných návštěv rodiny jsou to například nákupy potravin, krmiv pro domácí zvířata, neodkladné návštěvy úřadů, nemocnic, duchovní péče a další. Opatření se také nevztahuje na pohřby, svatby a vycházky do parků či lesů.

Reklama

Doporučované