Hlavní obsah

Maxová (dříve ANO) by měla v EP jako nezávislá zastupovat ČSSD

Foto: Profimedia.cz

Europoslankyně Radka Maxová.

Reklama

Europoslankyně Radka Maxová bude v Evropském parlamentu jako nezávislá zastupovat ČSSD. V pátek to schválilo předsednictvo sociální demokracie. V minulosti zakládala hnutí ANO, se kterým se rozešla loni v říjnu.

Článek

Europoslankyně Radka Maxová by měla v Evropském parlamentu jako nezávislá zastupovat ČSSD ve frakci Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D). V pátek to schválilo předsednictvo sociální demokracie, informovala ČTK mluvčí strany Eva Gregorová. Maxová, která je europoslankyní od roku 2019, patřila k zakládajícím členům hnutí ANO, se kterým se rozešla loni v říjnu.

„Předsednictvo ČSSD souhlasí s tím, aby Radka Maxová zastupovala ČSSD v Evropském parlamentu ve frakci S&D jako nezávislá,“ usneslo se při dnešním jednání širší vedení sociální demokracie.

Maxová odešla z ANO loni v říjnu, zdůvodnila to tím, že se hnutí premiéra Andreje Babiše odklonilo od původních idejí a převládají v něm marketingové zájmy. Výhrady měla i k sociální politice ANO a vadilo jí, že hnutí už nestojí o její názory. Babiš poté Maxovou nepřímo označil za kariéristku a její odchod přivítal.

Maxová byla členkou hnutí ANO od roku 2012. Od srpna 2012 do března 2013 zastávala post místopředsedkyně a vedla také jihočeskou organizaci ANO. V letech 2013 až 2019 byla poslankyní.

Mezi důležité členy S&D patří britská Labouristická strana nebo německá Sociálnědemokratická strana (SPD). Česko v příslušné frakci dříve zastupovala ČSSD, v roce 2019 ale ve volbách získala necelá čtyři procenta hlasů a o své zástupce v EP přišla.

Reklama

Doporučované