Hlavní obsah

Mayová: Brexit je z 95 procent hotový. Sporná zůstává hranice mezi Irsky

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek o nejnovějším vývoji ve vyjednáváních o brexitu a pozici Theresy Mayové.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Britská premiérka Theresa Mayová dnes britským poslancům řekne, že dohoda Londýna s Bruselem o odchodu Británie z EU je z 95 procent hotová. Nicméně zopakuje svůj odmítavý postoj v otázce irské hranice. Podle agentury Reuters to vyplývá z výňatků projevu, jímž má Mayová informovat poslance o výsledcích summitu EU z minulého týdne.

Článek

„Devadesát pět procent dohody o vystoupení, včetně jejích protokolů, je nyní dojednáno,“ citovala agentura Reuters z chystaného projevu Mayové. V něm má podle Reuters britská premiérka říci, že její vláda dosáhla dohody s EU na 95 procentech témat, včetně dohody se Španělskem o Gibraltaru či s Kyprem o britské vojenské základně.

„Jak jsem řekla minulý týden, původní návrh EU ohledně irské hranice nemůžeme přijmout, znamenalo by to celní hranici v Irském moři a rozbilo by to integritu Spojeného království. Věřím, že by na takový návrh nepřistoupil ani žádný jiný britský premiér,“ má v projevu pronést Mayová.

Mayová promluví o odchodu z EU: Premiérka poslancům řekne, že brexit je z 95 % dohodnut.Video: Martin Zíta, AP

Právě na řešení celního režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem se ale rozhovory EU s Londýnem zasekly. Shodu nenašli nejvyšší představitelé zemí EU ani na summitu minulý týden. Británie má přitom EU opustit už za pět měsíců a o brexitové dohodě jedná už více než rok.

Mayová čelí kvůli rozhovorům o brexitové dohodě doma kritice. V sobotu kvůli tomu demonstrovaly v Londýně statisíce Britů, kteří chtějí, aby vláda uspořádala o dohodě o odchodu Británie z EU referendum. Dle britských médií byl sobotní protest, na nějž podle organizátorů dorazilo na 670 tisíc lidí, největší demonstrací v Británii od roku 2003, kdy v Londýně statisíce lidí protestovaly proti válce v Iráku.

Mayová kvůli brexitu bojuje o přežití

„Budu riskovat svůj job, abych zachránila brexit,” svěřila se premiérka Mayová bulvárnímu deníku The Sun. Jenže rebelové uvnitř její mateřské Konzervativní strany to vidí přesně obráceně. „Musíme odstřelit premiérku, abychom zachránili brexit…” The Sun na titulní straně lehce poupravil text šlágru Franka Sinatry „My Way” a udělal z písničky „May Way”, Cesta Mayové nebo v aktuálním kontextu spíš Odchod Mayové. K této interpretaci svádí i upravený úvod songu: „And now the end is near and so I face the brexit curtain…” Ano, konec se opravdu blíží a brexitová opona se zatahuje.

Theresa Mayová ví, že bojuje o politické přežití. O víkendu se sérií telefonických konferencí se členy vlastního kabinetu snažila přetrhat spikleneckou síť rebelů usilujících o její svržení. Nedá se říct, že by u všech kolegů z vlády pochodila. Ministr vnitra Sajid Javid podle Telegraphu Mayovou varoval, že pojistka pro zachování statu quo na irské hranici v podobě setrvání Británie v celní unii musí být dočasná. Ministryně práce Esther McVeyová zase byla „otřesená” plánem ministerské předsedkyně souhlasit s prodloužením přechodného období po brexitu s cílem usnadnit dohodu s Bruselem.

Už o víkendu deník The Times na svém webu napsal, že 46 členů poslaneckého klubu Konzervativní strany formálně vyzvalo k vyslovení nedůvěry Therese Mayové. K tomu, aby se uvnitř politické formace zahájila formální procedura hlasování o nedůvěře, musí partajní Výbor 1922 nashromáždit 48 podpisů nespokojených poslanců. To by se mohlo stát už ve středu, pokud Mayová svůj přístup k jednáním o brexitu v otázkách přechodného období a dočasného setrvání celé země v celní unii nezmění. Deník The Times napsal, že v uzavřené skupině konzervativních poslanců v aplikaci WhatsApp premiérku nikdo příliš nepodporuje ani nehájí.

Ortodoxní zastánci brexitu z řad konzervativců jsou podle všeho přesvědčení o tom, že bez Theresy Mayové by jednání s unijními partnery probíhala z britského pohledu úspěšněji. Nejspíš něco podobného chtějí dnes hlavnímu unijnímu brexitovému vyjednavači Michelu Barnierovi v Bruselu sdělit Iain Duncan Smith, Owen Paterson a David Trimble, tedy tři radikální zastánci odchodu Spojeného království z EU.

Britové si odhlasovali odchod z EU většinou 52 procent hlasů v referendu v červnu 2016.

Reklama

Související témata:

Doporučované