Hlavní obsah

Mayová jedná s ministry o brexitové dohodě. Ti popírají tlak na rezignaci

O událostech ve Velké Británii informuje Jiří Hošek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Britská premiérka Mayová dál jedná o brexitu. Ministři jí veřejně vyjadřují podporu poté, co se objevily zprávy o sílícím tlaku na rezignaci – právě ze strany vlády.

Článek

Theresa Mayová v neděli ve svém venkovském sídle Chequers jednala s ministry a rebelujícími konzervativními zákonodárci o své brexitové strategii a o tom, zda je šance, že by její dohodu o vystoupení Spojeného království z EU, kterou vyjednala s Bruselem, v příštích dnech schválila Dolní sněmovna. Informovala o tom agentura Reuters.

„Premiérka se dnes v Chequers setkala s řadou vládních ministrů k dlouhým rozhovorům o tom, jak splnit brexit,“ uvedl její mluvčí. Doplnil, že se jednalo i o tom, zda je v Dolní sněmovně v současné chvíli dostatečná podpora pro premiérčinu dohodu na to, aby se o ní v příštích dnech hlasovalo. Downing Street nicméně oznámil, že další komentáře k dnešním rozhovorům už dnes neposkytne.

Britský list The Sunday Times v neděli napsal, že premiérka Theresa Mayová čelí ve svém kabinetu rostoucímu tlaku, aby kvůli situaci kolem brexitu rezignovala. Řada ministrů nicméně tvrzení popřela a vyjádřila Mayové podporu.

„Ne, nemyslím si, že je tomu tak. Není to o premiérce. Výměna premiérů by nám nepomohla,“ řekl ministr financí Philip Hammond serveru Sky News.

Popřel také spekulace, že Mayovou vystřídá jako dočasný premiér její faktický zástupce Lidington. Ten podle agentury Reuters prohlásil, že nemá ambici premiérku vystřídat ani čas kout proti ní pikle. Podobně ministr životního prostředí Gove řekl, že premiérka má jeho plnou podporu, a doplnil, že nastal čas, aby se „chladné hlavy” soustředily na to, aby parlament konečně schválil brexitovou dohodu, kterou premiérka vyjednala s Unií. Tu ale parlament už dvakrát nepřijal.

„Jsem realistický a uvědomuji si, že možná nebudeme schopni získat většinu pro premiérčinu dohodu. Pokud tak tomu je, pak se parlament bude muset rozhodnout nejen o tom, proti čemu je, ale i o tom, pro co je,“ řekl Hammond.

Připustil, že si není jist, zda by se v parlamentu našla většina pro schválení druhého referenda o brexitu, ale byl by to logický návrh. „Je to koherentní návrh a zasloužil by si zvážení,“ řekl.

„Je jasné, že sněmovna bude mít v příštích dnech příležitost, aby – pokud neschválí premiérčinu dohodu – se pokusila dát dohromady většinu pro jiný návrh, který by mohl pokročit,“ řekl Hammond.

Premiérka Mayová získala ve čtvrtek v Bruselu na summitu EU odklad brexitu přinejmenším do 12. dubna, není však jisté, zda v příštích dnech přesvědčí poslance k podpoře hotové dohody s EU, kterou předtím už dvakrát odmítli. V opačném případě hrozí Británii neřízený brexit.

Reklama

Doporučované