Hlavní obsah

Mayová má podporu konzervativců, Britové jí ale nevěří

Mayová má podporu konzervativců, většina Britů jí ale nevěří.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Datum odchodu Velké Británie z Evropské unie je stanoveno na 29. března příštího roku. Theresa Mayová minulý týden navrhla posunutí data ve snaze předejít tvrdému brexitu.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová jednala za uzavřenými dveřmi s konzervativními poslanci, a to krátce po setkání s českým premiérem Andrejem Babišem. Od stranických kolegů se jí podle agentury Reuters na jednání dostalo velké podpory a podařilo se jí odvrátit pozornost od kritiky její strategie v jednáních o brexitu.

Britský list The Guardian napsal, že Mayová byla při příchodu uvítána hlasitým tlukotem na stoly, což je podle listu při podobných setkáních běžná praxe vyjadřující souhlas s politikem.

„Brilantně stranu sjednotila, alespoň pro dnešek,“ citoval Reuters nejmenovaného poslance, který se setkání zúčastnil. „Bylo to dobré jednání,“ uvedl druhý a doplnil, že většina konzervativců chce táhnout za jeden provaz, protože riziko je příliš velké.

Podle bývalé ministryně vnitra Amber Ruddové dokázala Mayová získat přízeň sálu, jiný poslanec podle stanice BBC obrazně o ovzduší schůzky poznamenal, že namísto předhození lvům došlo na mazlení se zvířátky.

Británie má z EU odejít už 29. března, ale celkovou „rozvodovou dohodu“ nelze uzavřít kvůli dlouhotrvajícímu sporu o takzvanou pojistku, která by zajistila „měkkou“ neboli nyní snadno prostupnou severoirsko-irskou hranici i v případě, že nebude včas dohodnuta podoba budoucích obchodních vztahů mezi Británií a EU.

Mnoho vůdčích podnikatelů a investorů se obává situace, že by politici mohli dohodu poslat ke dnu, a tím vystavit pátou největší ekonomiku světa „tvrdému“ brexitu, což by vyděsilo trhy a ucpalo obchodní cesty.

Mayová rozhněvala zastánce i odpůrce brexitu, když minulý týden nedokázala na summitu EU dospět k dohodě a namísto toho nastolila možnost prodloužit přechodné období po britském odchodu ve snaze pomoci jednáním z časové tísně.

Lidé premiérce nevěří

Podle zveřejněného průzkumu společnosti Ipsos MORI rekordnímu počtu 78 procent dotázaných chybí důvěra v premiérčinu schopnost dosáhnout dobré dohody s Bruselem. V září to bylo 70 procent.

O víkendu proběhly v Londýně rozsáhlé demonstrace za nové referendum o brexitu, kterého se zúčastnily statisíce lidí. Podle nich by se nyní Britové rozhodli zůstat v Evropské unii. Mayová referendum rezolutně odmítá.

Reklama

Doporučované