Hlavní obsah

Mayová nechce Skotům povolit referendum. Je to nedemokratické, tvrdí Sturgeonová

Mayová chce skotské referendum odložit, Sturgeonová tvrdí, že je to nedemokratické. Na plebiscitu trvá.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

„Na druhé referendum o nezávislosti není správný čas,” vzkázala Skotům britská premiérka Theresa Mayová.

Článek

Therese Mayové se nelíbí, že by Skotové hlasovali o odtržení od britského království, aniž by věděli, jak dopadl plánovaný odchod země z Evropské unie. Referendum o samostatnosti Skotska by se mohlo konat buď na konci roku 2018, nebo na začátku roku následujícího.

„Teď bychom měli spolupracovat, abychom vyjednali tu správnou dohodu pro Skotsko i pro Spojené království,” řekla Mayová. Reagovala tím na oznámení skotské vlády, která chce příští týden požádat tamní parlament o povolení k novému referendu.

Nicola Sturgeonová, předsedkyně skotské vlády, s britskou premiérkou zásadně nesouhlasí a plebiscit chce v každém případě uskutečnit. Jeho odsouvání nebo dokonce zamítání považuje za nedemokratické. Zároveň věří, že i když v roce 2014 separatisté neuspěli, dnes mají šance mnohem vyšší.

Skotové se chtějí od království osamostatnit, protože v červnovém referendu o výstupu z Evropské unie hlasovali převážně pro setrvání. Země je však už připravena aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy. Ten upravuje pravidla o výstupu země z integrace.

Jak si britští politikové představují výstup z Unie a další vzájemnou spolupráci? To definuje tzv. bílá kniha.

Britský zákon o brexitu už podepsala i královna Alžběta II. Ač představuje podpis královny  pouze formální záležitost, teprve nyní může Londýn začít jednat s Bruselem o podmínkách odchodu.

Reklama

Doporučované