Hlavní obsah

Mayová odmítá druhé referendum o brexitu. Odchod z EU by prý mohla zmařit jedině nejednota její Konzervativní strany

Theresa Mayová na sjezdu Konzervativní strany.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Spojené království se nebojí případného chaotického odchodu z Evropské unie, tedy varianty, když se s Unií na podmínkách brexitu nedohodne. V projevu na závěr výroční konference své mateřské Konzervativní strany to řekla britská premiérka Theresa Mayová. Podle ní si ale Spojené království musí udržet co nejlepší vztahy s EU. Mayová se v ostře sledovaném projevu v Birminghamu vyslovila proti myšlence druhého referenda o brexitu.

Článek

Všelidové hlasování, které teď v Británii žádají aktivisté kampaně People‘s Vote, už podle premiérky země zažila. Druhé referendum by podle Mayové bylo „hlasováním politiků” a „nerespektováním demokratických principů.” V pasáži věnované odchodu Spojeného království z EU v podstatě ministerská předsedkyně zopakovala pilíře svého plánu z Chequers, aniž tento název výslovně použila. Od Theresy Mayové jsme se každopádně nedočkali kritické reflexe toho, do jaké kritické fáze se vyjednávání s Evropskou unií za poslední rok a půl dostalo.

Někteří lidé prý Mayovou nutí, aby vyloučila variantu „no deal”, tedy rozchod s Evropskou unií bez dohody. Premiérka ale delegátům výroční konference v Birminghamu řekla, že by tím oslabila britskou vyjednávací pozici a musela by souhlasit s tím, co Evropská unie nabízí. „A to by v současné době znamenalo přijetí jedné ze dvou věcí. Buď de facto zůstat v EU, ponechat v platnosti volný pohyb osob, zachovat masivní platby do unijní pokladny a vzdát se možnosti uzavírat obchodní smlouvy s jinými zeměmi. Nebo je tu druhá varianta, která odřízne Severní Irsko, nedílnou součást téhle země, a ponechá ji v celní unii.” Odchod Velké Británie z EU by podle Theresy Mayové mohla zmařit leda nejednota Konzervativní strany, což byla zjevná narážka na útoky ze strany hlavně bývalého ministra zahraničí Borise Johnsona.

Ministerská předsedkyně přitančila k řečnickému pultíku za zvuků hitu skupiny ABBA „Dancing Queen”, když si dělala legraci z nedávného virálního videa, na kterém tančí s dětmi při návštěvě africké školy. Podle prvních reakcí se Mayové, která ukázala humor, bojovnost i odhodlání, její proslov povedl mnohem lépe než před rokem v Manchesteru. Tehdy premiérce selhával hlas a na stěně za ní odpadávala během projevu písmenka. Britští komentátoři se shodují v tom, že Theresa Mayová rozhodně nepůsobila v Birminghamu dojmem političky, která koketuje s myšlenkou na rezignaci. Naopak se Mayové podle všeho podařilo získat čas v situaci, kdy ji podle Daily Telegraphu někteří členové jejího kabinetu nutí k tomu, aby stanovila datum svého odchodu z funkce. Konzervativní poslanec James Duddridge mezitím zaslal konzervativnímu „Výboru 1922” dopis, kterým chce formálně odstartovat proces vyslovení nedůvěry Therese Mayové.

Další důležité body projevu Theresy Mayové:

- ostrá kritika opoziční Labour Party, a hlavně jejího předsedy Jeremyho Corbyna

- nový plán boje proti rakovině ve Spojeném království

- 9. rok zůstane na stejné úrovni daň z pohonných hmot

- konec politiky úsporných opatření, zvyšování výdajů na státní správu

- větší výdaje na výstavbu nových bytů

Reklama

Doporučované