Hlavní obsah

Mayová oficiálně oznámila svou rezignaci, skončí k 7. červnu. Na konci projevu byly znát silné emoce

Proslov odstupující britské premiérky Theresy Mayové.Video: David Krkoška, AP, Reuters

 

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová po setkání se šéfem parlamentního výboru konzervativních poslanců Grahamem Bradym oznámila svou rezignaci, odstoupí k 7. červnu, informovala o tom agentura AP.

Článek

Tlak na rezignaci premiérky v posledních týdnech sílil, a to zejména kvůli její vytrvalé snaze prosadit parlamentem již třikrát odmítnutou dohodu o brexitu.

„Brzy opustím práci, která pro mě byla největší ctí mého života. Druhá premiérka, ale rozhodně ne poslední. Činím tak bez zlé vůle, ale s obrovskou a trvalou vděčností, že jsem měla možnost sloužit zemi, kterou miluji,” řekla Mayová a při poslední větě bylo patrné, že jí je do breku.

Více informací o rezignaci Theresy Mayové a jejím možném nástupci sdělil šéfkomentátor Jiří Hošek:

Komentář Jiřího Hoška k rezignaci britské premiérky Mayové.Video: Seznam Zprávy

Ve snaze získat na svou stranu labouristickou opozici Mayová slíbila významné ústupky, včetně možnosti hlasování o případném dalším referendu ohledně setrvání Británie v EU. To ovšem popudilo řadu vlivných členů Konzervativní strany – ve středu kvůli tomu kabinet opustila Andrea Leadsomová, která za vládu vytvářela agendu dolní komory parlamentu.

Podle informací britských médií Konzervativní strana po 10. červnu, tedy po návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa v Británii, začne s výběrem svého příštího vůdce, který nahradí Mayovou.

Jedním z kandidátů, o němž se mluví jako o pravděpodobném nástupci premiérky, je současný poslanec, bývalý starosta Londýna a bývalý ministr zahraničí Boris Johnson, jeden z nejhlasitějších zastánců brexitu. Ten podle deníku The Independent jen pár hodin po oznámení premiérčiny rezignace slíbil, že pokud by to bylo nutné, jako potenciální náhradník Theresy Mayové by Velkou Británii vyvedl z EU bez dohody.

„Opustíme EU 31. října, s dohodou, nebo bez ní,” oznámil Johnson na ekonomické konferenci ve Švýcarsku. „Připravit se na možnost brexitu bez dohody je způsob, jakým lze docílit dobré dohody,” dodal.

Johnson rovněž uvedl, že by odchod země z Unie chtěl uskutečnit do konce října, a to i v případě, že se Británii nepodaří vyjednat s Evropskou unií lepší podmínky.

Volby potrvají asi šest týdnů a vítěz voleb nahradí Mayovou i ve funkci předsedy vlády. Největší šance stát se britským premiérem po Therese Mayové má právě Johnson. Podle dnes zveřejněného průzkumu pro list The Times by pro něj hlasovalo 39 procent oslovených členů Konzervativní strany. Na druhém místě skončil se 13 procenty hlasů bývalý ministr pro brexit Dominic Raab, další možní kandidáti získali podporu jen v jednotkách procent.

Reklama

Doporučované