Hlavní obsah

Mayová poslancům: Přijměte dohodu, nebo Británie EU možná neopustí nikdy

Rozhovor s Jiřím Hoškem o posledním brexitovém dění.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Jednání o brexitu bez dohody i s dohodou vrcholí. Britská premiérka Theresa Mayová měla projev, ve kterém nabádala poslance, aby hlasovali ve prospěch jejího návrhu dohody a splnili tak vůli občanů opustit EU.

Článek

Čtyři dny před klíčovým hlasováním o brexitové dohodě v britském parlamentu premiérka Theresa Mayová vyzvala poslance, aby dokument, který dojednala s Bruselem, podpořili. Jinak podle ní hrozí nejistota a to, že země nakonec Evropskou unii neopustí nikdy. Sedmadvacítku pak vyzvala k většímu úsilí při jednáních o případných změnách dokumentu tak, aby dohoda mohla projít. Členové Dolní sněmovny ji již jednou odmítli.

„Podpořte dohodu a Spojené království odejde z EU. Odmítněte ji a nikdo neví, co se stane,“ řekla Mayová v projevu ve východoanglickém městě Grimsby. Varovala, že Británie by v případě opakovaného vládního nezdaru v parlamentu mohla zůstat v Unii ještě mnoho měsíců, odejít bez dojednané dohody, která ji chrání, nebo dokonce vůbec evropský blok neopustit.

„Mluvil bych o erozi postavení a elementárního respektu, kterému se těší ministerští předsedové,“ reagoval šéfkomentátor Jiří Hošek na otázku, jaká je pozice britské premiérky. „Britská veřejnost ztrácí nebo už ztratila důvěru, že Mayová je správnou osobou, která má zajistit hladký nebo úspěšný brexit.“

Případné odložení brexitu, který je plánovaný na 29. března, by podle premiérky mohl vést k tomu, že si Unie začne klást nové podmínky, nebo k vypsání druhého referenda o EU. Nový plebiscit by ale mohl znamenat, že Spojené království z Unie nikdy neodejde, což není to, pro co obyvatelé země v prvním referendu v roce 2016 hlasovali, uvedla Mayová.

Její projev byl nakonec mírnější, než očekávala britská média, která v předstihu psala, že premiérka bude „dštít oheň a síru“ na Brusel kvůli jeho neochotě přistoupit na změny takzvané irské pojistky. Ta je kontroverzním bodem brexitové dohody, který dosud bránil jejímu schválení v britském parlamentu. Irská pojistka, která má zajistit průchodnost hranice mezi Irskem a Severním Irskem i po brexitu, představuje podle některých britských poslanců riziko, že země zůstane připoutána k unijním strukturám.

Servítky si nebral britský ministr zahraničí Jeremy Hunt, který Brusel varoval, aby svou neústupností „na mnoho dalších let neotrávil budoucí vztahy“ mezi EU a Spojeným královstvím. Pokud Unie podle Hunta v této kritické fázi – 21 dní před brexitem – nevyjde Londýnu vstříc, budou ji ze selhání rozhovorů vinit další generace.

V Bruselu se sejdou vyslanci sedmadvacítky, které unijní vyjednavač Michel Barnier informuje o současném stavu brexitových jednání. Zdroje, které citovala agentura Reuters, ale uvádějí, že žádný pozitivní vývoj nenastal. Schůzka má podle tohoto zdroje sloužit mimo jiné k potvrzení, že Unie odmítá nejnovější britské návrhy týkající se irské pojistky.

Reklama

Související témata:

Doporučované