Hlavní obsah

Mayová řekla, že o brexitu ještě lze jednat, lídři EU to ale znovu odmítli

Foto: ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová je přesvědčena, že je i nadále možné získat od Evropské unie další dodatečné záruky.

Reklama

Britská premiérka v pátek uvedla, že další jednání o zárukách k výstupu Británie z EU je ještě možné. Předseda Evropské rady Donald Tusk a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker to však krátce poté na tiskové konferenci znovu popřeli. K vyjasnění situace mezi Mayovou a Tuskem s Junckerem došlo po jednání ze čtvrteční noci, kde se lídři sedmadvacítky shodli na tom, co dnes dvojice Tusk a Juncker zopakovali – další jednání o brexitové dohodě EU nechce.

Článek

Představitelé Evropské unie a členských zemí dnes po summitu EU v Bruselu dávali najevo, že jsou dál připraveni pomoci britské premiérce Therese Mayové s ratifikací smlouvy o brexitu. Předseda vrcholných unijních schůzek Donald Tusk však zároveň velmi chladně reagoval na prohlášení Mayové, že v příštích dnech začnou jednání o dalších zárukách z evropské strany ohledně takzvané irské pojistky, která se týká budoucího režimu na hranicích mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Podrazili evropští lídři Mayové nohy?

Rozhovor s šéfkomentátorem Jiřím Hoškem.Video: Seznam Zprávy

„Nyní nemám mandát zahajovat nějaká další jednání,“ prohlásil Tusk s tím, že v příštích dnech ovšem zůstává v Bruselu a je pochopitelně kdykoliv Mayové v případě potřeby k dispozici. Německá kancléřka Angela Merkelová před novináři zdůraznila, že cílem v první řadě musí být rychlá dohoda o budoucím těsném partnerství mezi Británií a EU.

Britské premiérce jde především o takzvanou irskou pojistku, která je nejproblematičtějším bodem celé dohody. Pojistka by do hry mohla vstoupit v roce 2020, tedy po skončení přechodného období, a to v případě, že by se Británie spolu s Evropskou unií nedohodla na podrobných podmínkách budoucích obchodních a dalších vztahů. V takovém případě by začal platit záložní plán, který by vytvořil jednotný celní prostor Unie s Británií. Opatření počítá i se zachováním některých pravidel evropského jednotného trhu v Severním Irsku.

Lídři Evropské unie v průběhu jednání Mayovou ubezpečili, že pokud by došlo na uplatnění irské pojistky, představovala by pouze dočasné řešení, které by co nejrychleji nahradila nově dojednaná dohoda. Problémem ale je, že pokud se novou dohodu nepodaří vyjednat, mohla by Británie v dočasném řešení uvíznout, protože nejde jednostranně vypovědět.

Český premiér Andrej Babiš po čtvrtečním jednání novinářům řekl, že se lídři EU shodli na tom, že nejsou ochotni poskytnout Londýnu žádné nové právní záruky ohledně irské pojistky v dohodě o brexitu. „Paní premiérka by ráda měla nějaké záruky nových vztahů, hlavně se jedná o tu hranici, to ale prakticky není možné právně nějak řešit, nikdo nechce znovu otvírat tu dohodu a znovu o tom jednat,“ řekl předseda české vlády.

Reklama

Doporučované