Hlavní obsah

Mayová se vydala do Severního Irska, aby zde mluvila o hranici Británie, otázce, kvůli které v moderní historii umíraly tisíce lidí

Propustná hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem je nezbytnou podmínkou z více důvodů.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová je v úterý na návštěvě Severního Irska, kde pronese projev o brexitu. Právě řešení situace na hranicích mezi Severním Irskem a Irskou republikou je momentálně největší překážkou, která stojí v cestě Velké Británii z Evropské unie.

Článek

Šéfka britské vlády Theresa Mayová přednese projev na místě, kde se nachází gordický uzel brexitu – hranice mezi Severním Irskem a Irskem.

Nikomu se zatím nepodařilo vymyslet, jak zajistit propustnou hranici a zároveň se vyhnout riziku, že Británie kvůli této podmínce může zůstat uvězněná ve společné celní unii s EU. To by si určitě nepřála většina Britů, kteří v roce 2016 hlasovali pro vystoupení z Unie. Samostatná celní politika byla totiž jedním z hlavních přínosů, který měl Británii brexit zajistit. Zároveň si ale Irská republika, Británie ani EU nepřejí rozdělit zelený ostrov pevnou hranicí, a to ze závažných důvodů.

Hranici mezi Irskem a Severním Irskem dnes lze přejet téměř bez povšimnutí. Na silnici si lze všimnout maximálně změny na dopravních značkách, kde se na severu rychlost uvádí v mílích a na jihu v kilometrech za hodinu. Tak tomu ale je teprve 21 let. Ploty a ostraha z hranic zmizely po takzvané Velkopáteční dohodě, která v roce 1998 ukončila krvavý konflikt v Severním Irsku. Při něm od konce 60. let zemřelo asi 3 600 lidí. Mír mezi severoirskými loajalisty, kteří jsou většinou protestanti a hlásí se k Británii, a irskými katolickými nacionalisty je dodnes považován za křehký – a tvrdá hranice by ho mohla narušit.

Hranice byla v konfliktu otázkou suverenity Severního Irska. Na hraničním přechodu padl ostatně i poslední voják před mírem – Brit Steven Restorick. „Hranice byla pevností. Ztratil jsem tam svého strýce, kterého unesli a zabili, pracoval jako policejní detektiv. Přišel jsem i o dobré přátele, kteří na hranici sloužili,“ řekl agentuře Reuters britský veterán Glenn Bradley.

Obavy budí Nová IRA

Obavy z oživení napětí a případně i konfliktu by tak společně s řadou praktických problémů, které by tvrdá hranice přinesla, z propustné hranice udělaly nutnou podmínku. V poslední době na přetrvávající pnutí poukázal například výbuch automobilu z minulého měsíce v severoirském městě Londonderry, ke kterému se přihlásila ozbrojená skupina Nová IRA. Ta vznikla v roce 2012 poté, co několik menších disidentských skupin oznámilo, že se sdruží do větší, údernější organizace. Za cíl si vytkli vyhnání Britů z irského ostrova a jeho znovusjednocení. A nejdou na to v rukavičkách – snaží se oživit krvavé nepokoje.

Obyvatelé Severního Irska sice podle tamních médií skupinu Nová IRA nijak nepodporují, policie ji ale považuje za organizaci, která představuje vážnou hrozbu pro veřejné bezpečí. Na svědomí má Nová IRA kromě exploze v Londonderry i množství dalších výbuchů, únosy aut, vraždu dvou vězeňských dozorců a několika civilistů.

Reklama

Doporučované