Hlavní obsah

Mayová údajně mohla předejít skandálu kolem karibských přistěhovalců, varování ale ignorovala

Britská imigrační politika.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Problémům karibských přistěhovalců žijících desítky let ve Velké Británii šlo možná předejít. Premiérka Theresa Mayová ještě jako ministryně vnitra ignorovala varování před diskrimaničními dopady, píše The Independent.

Článek

Britská premiérka Theresa Mayová ignorovala opakovaná varování ministerstva vnitra ohledně imigrační politiky Velké Británie. Ministerstvo několikrát Mayovou informovalo, že by „nepřátelské prostředí“ vytvořené touto politikou, kterou zahájila už vláda Davida Camerona, mohlo negativně ovlivnit migranty žijící na území Británie. Informoval o tom britský deník The Independent.

Před nedávnem přitom Mayová čelila kritice lídrů karibských zemí Commonwealthu. V rozmezí 50. až 70. let minulého století totiž přicestovaly tisíce občanů z těchto zemí, kteří nedisponují dnes potřebnou dokumentací. Jejich budoucí pobyt v Británii je nyní v ohrožení.

Nová pravidla zavedená vládou Theresy Mayové mohou tisícovkám osob žijících na území Velké Británie ztížit například přístup ke zdravotní péči či shánění bydlení. Některým z nich pak také hrozí deportace, ačkoliv na území Spojeného království žijí již desítky let. Mayová se za vzniklou situaci omluvila a dotčeným přistěhovalcům přislíbila, že jim deportace nehrozí.

Nyní však vyšlo najevo, že Mayová o možných problémech, kterým budou imigranti čelit, věděla už za svého působení ve funkci ministryně vnitra mezi lety 2010 až 2016.

Podle deníku The Independent obdržela ministryně Mayová v roce 2014 zprávu o tom, že plán tehdejší vlády Davida Camerona, požadovat od nájemníků imigrační dokumentaci, by mohl například přistěhovalcům z Karibiku zkomplikovat hledání bydliště a také podnítit diskriminaci.

O rok později pak obdržela Mayová další varování ohledně plánované reformy imigračního zákona, které dokonce konstatovalo, že může nastat přesně tatáž situace, s níž se nyní Mayová už jako ministerská předsedkyně musí potýkat.

V rozmezí skoro dvaceti let dorazily z Karibiku tisíce lidí. Ti však měli nedostatečnou dokumentaci. Ministerstvo vnitra si o nich navíc neuchovalo záznamy. To je teď pro mnohé z přistěhovalců kamenem úrazu.

Současná britská ministryně vnitra Amber Ruddová je nyní pod sílícím tlakem a opozice žádá její rezignaci. Podle stínové ministryně vnitra je fakt, že Mayová ignorovala předchozí varování expertů, „dalším důkazem o diskriminativní povaze vládní migrační politiky“ konzervativců.

Ruddová se omluvila za „otřesné“ zacházení s migranty a zavázala se zastavit plánované deportace občanů z členských zemí Commonwealthu z Británie. Zároveň jim chce pomoci se získáním potřebných dokumentů.

Reklama

Doporučované