Hlavní obsah

Mayová v parlamentu těsně vyhrála klíčové hlasování o celní unii

Foto: ČTK

Britská premiérka Theresa Mayová.

Reklama

Britská premiérka Theresa Mayová úspěšně přežila další útok na její snahy o brexit. Parlament neschválil dodatek o obchodní unii.

Článek

Britští poslanci v úterý v klíčovém hlasování těsně neschválili dodatek o celní unii k zákonu o obchodních aspektech brexitu. Ten předpokládal, že v případě, že se britské vládě nepodaří do ledna 2019 vyjednat volný pohyb zboží s EU, musejí ministři zahájit diskusi o celní unii s blokem. Porážce se dnes ale předsedkyně vlády vyhnula jen velmi těsně, pro dodatek hlasovalo 301 poslanců a proti 307.

Jedná se o další důležité vítězství britské premiérky Theresy Mayové v boji za brexit. Ten posledních několik týdnů prohrávala poté, co její kabinet opustil Boris Johnson a David Davis. V parlamentu se také skloňovala možnost opakování referenda o vystoupení Británie z EU. Mluvčí premiérky ale uvedl, že se referendum v žádném případě opakovat nebude.

Zákon o obchodu má zajistit kontinuitu obchodní politiky Spojeného království po odchodu z Unie v březnu 2019. Neupravuje ale budoucí obchodní vztahy s EU ani s dalšími zeměmi. Vláda premiérky Mayové je proti tomu, aby Británie byla s evropským blokem po brexitu v celní unii.

Dodatek, o kterém v úterý poslanci Dolní sněmovny hlasovali, byl pokusem tuto vládní strategii změnit. Přišla s ním rebelující proevropská část konzervativců, podpořila jej ale i opozice. Její mluvčí pro brexit Keir Starmer po neschválení dodatku na Twitteru podotkl, že rozdíl mezi hlasy pro a proti se při podobných hlasováních stále zmenšuje. „A toho se budeme držet,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované