Hlavní obsah

Mayová znovu odložila brexitové hlasování. Odklad britského odchodu připustil i Tusk

Rozhovor s Jiřím Hoškem o brexitu. Odloží se?Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Britská premiérka Theresa Mayová odložila hlasování o brexitu. Aby bylo více času na vyjednávání s Bruselem, bude parlament hlasovat o dohodě 17 dní před plánovaným odchodem, tedy 12. března. Konzervativní poslanci chtějí předložit návrh dokonce k dvouměsíčnímu odkladu. Mayová o odložení odchodu podle listu The Telegraph také uvažuje.

Článek

Do odchodu Velké Británie z Evropské unie zbývá už jen 33 dní. Britská premiérka Theresa Mayová však znovu posunula hlasování o brexitu, aby získala víc času na vyjednávání s Bruselem.

Hlasování o brexitové dohodě se mělo uskutečnit ve středu 27. února. Při svém rozhovoru s novináři na cestě do Egypta, kde se koná summit EU a Ligy arabských států, ale Mayová řekla, že hlasování posouvá na 12. března, hlasovat se tedy bude 17 dní před plánovaným odchodem země z EU.

Jelikož se hlasování posunulo, mohou ve středu poslanci předložit nové pozměňovací návrhy. To by mohlo vládu později donutit k tomu, aby odložila odchod z EU nebo uspořádala druhé referendum.

Mayová oficiálně stále věří, že brexit s dohodou v plánovaném termínu na 29. března je možný. Tlak na premiérku kvůli odkladu odchodu se ale neustále zvětšuje. Podle serveru BBC se několik umírněných konzervativních poslanců chystá ve středu předložit návrh, aby byl brexit odložen na 23. května, kdy začínají volby do Evropského parlamentu, pokud při hlasování nedojde ke schválení dohody. Minulý týden naznačili tři ministři, že by odklad podpořili, aby zabránili odchodu Británie bez dohody.

Návrh konzervativců Andrewa Percyho a Simona Harta by kromě jasně stanoveného časového rámce předpokládal, že kontrola nad celým procesem zůstane vládě. Jeho navrhovatelé doufají, že by mohl získat podporu poslanců, kteří by radikálnější návrh Yvette Cooperové a Olivera Letwina podpořili jen v krajním případě.

V neděli napsal britský list The Telegraph, že dvouměsíční odklad zvažuje i premiérka Mayová. Vládní činitelé mají podle deníků připravenou sérii alternativních řešení ve snaze předejít rezignacím ministrů, kteří jsou v nadcházejícím týdnu rozhodnuti podpořit návrh části poslanců odmítnout odchod Británie z EU bez uzavření dohody.

Bez uvedení zdroje list napsal, že vyrozuměl, že mezi plány připravenými činiteli Downing Street je oficiální žádost Bruselu o odklad brexitu, pokud nebude do 12. března dosaženo dohody.

Evropská komise ale předpokládá, že Británie odejde z EU podle plánu 29. března, řekla v pondělí novinářům v Bruselu její mluvčí po schůzce předsedy Evropské komise Jeana-Claudea Junckera s britskou premiérkou Theresou Mayovou v Egyptě. S Mayovou hovořil na okraj summitu EU s arabskými zeměmi v egyptském Šarm aš-Šajchu i šéf Evropské rady Donald Tusk, který označil odklad brexitu za rozumný, pokud britský parlament neschválí příslušnou dohodu. Nicméně Tusk dodal, že britská premiérka stále věří, že bude schopna odkladu zabránit. S Mayovou v Egyptě také diskutoval o „legislativních a politických důsledcích“ možného odkladu brexitu.

Šéfka britské vlády v Šarm aš-Šajchu znovu řekla, že odklad dohodu nezaručí. Totéž řekla podle agentury Bloomberg už ráno německé kancléřce Angele Merkelové. Mayová se v Egyptě také sešla s předsedou Evropské komise Junckerem. Uvedla také, že v úterý budou v Bruselu jednat britský ministr pro brexit Stephen Barclay a generální prokurátor Geoffrey Cox s unijním vyjednávačem Michelem Barnierem. Mayová se snaží Unii přimět k úpravě dohody s EU, aby prošla v britském parlamentu. EU se ale k otevření jednání o textu dohody staví odmítavě.

Britská premiérka hovořila v Egyptě i s nizozemským premiérem Markem Ruttem, který poté uvedl, že Británie podle něj směřuje k brexitu bez dohody. „Vaši nejlepší přátelé vás varují. Probuďte se. Tohle je realita,“ uvedl Rutte, který postup Británie v jednání označil za „náměsíčný“.

Podle některých komentátorů Mayová ale hraje o čas s tím, že hrozba brexitu bez dohody přiměje britské poslance její dohodu s EU schválit.

Odkladu brexitu v případě neschválení dohody britským parlamentem je otevřené mimo jiné Dánsko a Rakousko. „Věřím, že každý by byl flexibilní, nikdo nechce, aby Británie odešla z EU neřízeným způsobem,“ řekl dnes novinářům dánský premiér Lars Lokke Rasmussen. Také rakouský kancléř Sebastian Kurz se domnívá, že bez dohody by „bylo dobré“ brexit odložit.

Reklama

Doporučované