Hlavní obsah
Online

Mayová už v dalších volbách kandidovat nechce. Důvěru poslanců ale získala

Hlasování o nedůvěře britské premiérce Therese Mayové komentoval Jiří Hošek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Britské premiérce Therese Mayové, která kvůli brexitové dohodě s Evropskou unií čelí na domácí politické scéně tvrdé kritice, hrozil pád. Poslanci z její Konzervativní strany totiž zahájili proces, ve kterém chtěli Mayové vyslovit nedůvěru jako lídryni strany, což by v konečném důsledku znamenalo i konec její vlády. Na schůzi Výboru 1922 uvedla, že v dalších volbách nebude kandidovat.

Článek

Poslanci nakonec Mayové důvěru vyslovili, což naznačovaly i předběžné propočty. Graham Brady, předseda vlivného konzervativního klubu v Dolní sněmovně, který je znám pod názvem Výbor 1922, předtím oznámil, že již obdržel potřebný počet dopisů od nespokojených konzervativních poslanců. Aby byl proces vyslovení nedůvěry Mayové jako lídryni strany spuštěn, byl potřeba souhlas nejméně 48 konzervativních poslanců.

Podle agentury Reuters mělo hlasovat 315 konzervativních zákonodárců. Mayové stačilo, když její setrvání ve funkci podpořilo 159 z nich. Hlasování se podle všeho zúčastnili všichni konzervativní poslanci.

  • Půjde Mayová do předčasných voleb?

    Podle informací některých konzervativních poslanců Mayová v proslovu před hlasováním naznačila, že neplánuje stranu vést do řádných voleb v roce 2022. Podle britských médií je tak možné, že jako vůdkyně strany dříve či později sama odstoupí. Podle některých zdrojů, které citovala například televizní stanice Sky News, ale Mayová poslancům své strany přímo neodpověděla na otázku, zda by vedla stranu do případných předčasných voleb.

  • Nedůvěru lídrovi vyjádřili konzervativci naposledy před 15 lety

    Vlastní poslanci lídrovi Konzervativní strany nedůvěru vyjádřili naposledy v roce 2003, kdy formace byla v opozici. Tehdy byl na základě hlasování zbaven funkce Iain Duncan Smith, který nyní patří ke kritikům premiérky Mayové.

  • Mayová má důvěru dvou stovek poslanců

    Poslanci vládní Konzervativní strany odpovídali v tajném hlasování na otázku, zda mají důvěru v Theresu Mayovou jako svou vůdkyni. 200 zákonodárců uvedlo, že důvěru má, 117 ji nemá. Aby svou funkci uhájila, potřebovala Mayová získat prostou většinu 159 z celkových 317 zákonodárců Konzervativní strany.

  • Jiří Hošek tweetuje

  • Mayová získala důvěru svých poslanců

  • The Daily Telegraph: Účast je stoprocentní, odhlasovala většina konzervativců

    Hlasování o nedůvěře premiérce Mayové v rámci Konzervativní strany má podle zpravodajky deníku The Daily Telegraph Camilly Tominey stoprocentní účast. Zhruba 70 procent přítomných už přitom prý svůj hlas odevzdalo.

  • The Guardian: Situace se komplikuje, kandidaturu Mayové v předčasných volbách nelze zcela vyloučit

    Ačkoliv premiérka Mayová podle deníku The Guardian potvrdila, že v parlamentních volbách v roce 2022 už kandidovat nebude, to samé zatím neplatí o možných předčasných volbách, které by mohly nastat.

    Deník se odvolává na prohlášení konzervativců, kteří byli přítomni u proslovu premiérky před hlasováním o její nedůvěře.

  • Mayová chce navrhnout řešení uspokojivé pro irské unionisty. Kdy skončí, neupřesnila

    Po skončení proslovu Theresy Mayové před konzervativními poslanci přibývají reakce na její oznámení, že po brexitu skončí v čele strany. Tento úmysl Mayová před chvílí oznámila, neupřesnila však, kdy přesně by to mělo být.

    Podle zpravodajů britských médií byla celá událost velmi emotivní a několik poslanců opustilo místnost se slzami v očích. „Srdce mi říká, že bych chtěla stranu vést v dalších volbách,“ řekla podle The Guardian Mayová. Premiérka si ale prý uvědomuje, že vůle jejích kolegů je jiná.

    Mayová také oznámila, že chce nalézt právně závazné řešení tzv. irské pojistky, které by bylo uspokojivé pro koaliční severoirskou Demokratickou unionistickou stranu (DUP). Právě otázka hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem po brexitu je jednou z těch, které dohodu o vystoupení Británie z EU nejvíce komplikuje.

  • Mayová v dalších volbách nebude kandidovat

    Předsedkyně vlády Mayová na schůzi Výboru 1922 prohlásila, že v dalších volbách nebude kandidovat. Vyplývá to ze zpráv několika britských médií, která situaci monitorují.

    „Nepovedu stranu do dalších všeobecných voleb,” řekla prý Mayová doslova při svém projevu. Podle zpravodaje Sunday Times Tima Shipmana někteří ministři plakali.

  • Konzervativci se pomalu scházejí před proslovem Mayové

    Premiérka Theresa Mayová bude mít před hlasováním o důvěře proslov před Výborem 1922, v jehož dikci celý proces hlasování je.

    Na místo už podle deníku The Guardian dorazila velká část premiérčina kabinetu, jeden z hlavních oponentů Mayové v rámci strany Jacob Rees-Mogg a další významní členové strany.

    Podle České televize má přitom Mayová už podporu více než 180 konzervativních poslanců.

  • The Guardian: Mayová má dostatečnou podporu, aby hlasování ustála

    V mediálních prohlášeních a na sociálních sítích vyjádřilo podporu v nadcházejícím hlasování o důvěře Therese Mayové už 160 konzervativních poslanců. Oznámil to britský list The Guardian, který situaci monitoruje. Mayová tak má pravděpodobně dostatečnou podporu a v čele strany zůstane i po večerním hlasování.

    Úspěch Mayové by znamenal, že šéfkou strany zůstane bezpečně alespoň další rok – taková je doba, po kterou konzervativní poslanci nebudou moci vyvolat hlasování o nedůvěře. V případě prohry by Mayová naopak skončila v čele strany a velmi pravděpodobně i jako předsedkyně vlády.

  • Podle nového premiéra Walesu zachvátilo konzervativce šílenství

    První předseda Walesu Mark Drakeford prohlásil, že Konzervativní stranu premiérky Mayové „zachvátilo šílenství”. Podle Drakeforda „velký počet jejích členů zjevně věří, že budoucnost naší země lépe zajistí tím, že hořící platformu, kterou se brexit stal, zatíží bojem o vedení”.

    Drakeford hovořil o hlasování o důvěře Mayové ve vedení konzervativců. Její prohra by mohla znamenat i pád vlády.

    Labourista Drakeford dnes ve funkci nahradil stranického kolegu Carwyna Jonese.

  • Sesazení Mayové prosazují extremisté, kteří chtějí tvrdý brexit, tvrdí ministr financí Hammond

    Poslanci, kteří chtějí sesadit Mayovou, jsou extremisté, kteří chtějí prosadit tvrdý brexit. Pro stanici Sky News to uvedl britský ministr financí Philip Hammond.

    „Jsem si velmi jistý, že premiérka bude mít podporu velké většiny svých parlamentních kolegů. A myslím si, že dnešní volba vypudí extremisty (v konzervativní straně), kteří se snaží prosadit svou specifickou agendu, která by skutečně nebyla v zájmu britského lidu nebo britské ekonomiky,” sdělil stanici Hammond.

    „Odchod z Evropské unie bez dohody by byl pro Británii špatný,” dodal.

  • Šéfka skotských konzervativců podporuje Mayovou

    Ruth Davidsonová je v současnosti na mateřské dovolené se svým prvorozeným dítětem. Vyjádření podpory britské premiérce je tak podle deníku The Guardian prvním politickým aktem Davidsonové od odchodu na dovolenou. Mayová bude odpoledne čelit hlasování o důvěře ve vedení strany.

    „Premiérka má nervy z oceli a vkládá drtivé úsilí do snahy dodržet své závazky. Má mou plnou podporu,” uvedla šéfka skotských konzervativců na svém Twitteru.

  • Volba bude o tom, zda má smysl měnit lídra uprostřed jednání o brexitu, uvedla Downing Street

    Kancelář britské premiérky vydala prohlášení k večerní volbě o důvěře premiérce Mayové.

    „Bojuje o každý hlas. Podporu ze strany konzervativních poslanců jsme viděli celé dopoledne, ale další práce nás čeká odpoledne,” stojí v prohlášení pro deník The Guardian.

    „Volba nebude o tom, kdo povede stranu do dalších voleb, ale zda vůbec dává smysl, měnit lídra strany v tomto bodě jednání o brexitu,” stojí dále v prohlášení. Premiérka také podle Downing Street 10 hodlá ve funkci setrvat tak dlouho, dokud to po ní její strana bude chtít.

  • Evropská sedmadvacítka nechce měnit dohodu o brexitu, tvrdí Merkelová

    Od čtvrtečního a pátečního zasedání summitu Evropské unie nelze podle Angely Merkelové očekávat jakékoli změny týkající se připravené dohody o brexitu. Německá kancléřka to dnes řekla ve Spolkovém sněmu s tím, že žádná ze zbývajících 27 členských zemí nemá zájem dohodu s Británií upravovat.

    „Nemáme v úmyslu dohodu o vystoupení teď měnit, to je všeobecná pozice 27 členských zemí," prohlásila Merkelová s tím, že od vrcholné schůzky není v tomto ohledu možné očekávat žádné změny. O ty usiluje britská premiérka Theresa Mayová, která zatím nemá dostatek hlasů, aby dohoda o vystoupení Británie z EU prošla britským parlamentem.

    Merkelová současnou situaci v Británii vnímá jako rychle se měnící, stále ale věří, že brexit bude organizovaný. Německý kabinet se však podle ní zároveň připravuje na možnost, že Británie osmadvacítku nakonec opustí bez dohody.

  • Lid rozhodl, úkolem sněmovny je uskutečnit odchod země z EU, zopakovala Mayová

    Poslankyně britských Zelených Caroline Lucasová varovala premiérku Mayovou, že lidové hlasování je „jedinou šancí”, jak může premiérka zachránit svou dohodu o odchodu z EU. „Čeho se bojí?” oslovila poslankyně zbytek sněmovny.

    Podle premiérky se už však lid v referendu vyjádřil pro to, aby k brexitu došlo. Úkolem sněmovny je nyní podle ní toto rozhodnutí uvést v praxi.

  • Mayová: Největší hrozbou pro lid a zemi není odchod z EU, ale Corbynova vláda

    Britská premiérka Mayová čelí na interpelacích poslanců kritice především ze strany lídra opoziční Labouristické strany Jeremyho Corbyna. Corbyn v Dolní sněmovně prohlásil, že je čas hlasovat o jejím návrhu „rozvodové smlouvy” s Evropskou unií.

    Podle Corbyna je důležité, aby k hlasování došlo co nejdříve a aby premiérka nebrala ohledy na problémy, kterým čelí ve vlastní straně.

    Mayová na Corbynovu kritiku reagovala prohlášením, že lídr opozice „by měl být k lidem upřímný”. Podle Mayové bylo od počátku Corbynovým úmyslem „svrhnout vládu, rozesít nejistotu a zbořit ekonomiku”.

    „Největší hrozbou pro lid a tuto zemi není odchod z EU. Je to Corbynova vláda,” dodala ostře premiérka.

  • Premiérka Mayová čelí interpelaci v Dolní sněmovně

    Britská premiérka Theresa Mayová čelí interpelacím poslanců Dolní sněmovny britského parlamentu. Děje se tak poté, co skupina jejích konzervativních spolustraníků vyvolala hlasování o nedůvěře Mayové jako předsedkyni strany. To by pravděpodobně znamenalo i pád vlády.

    Hlasování o nedůvěře vyvolal návrh dohody o brexitu vlády premiérky Mayové, stejně jako její rozhodnutí odložit hlasování o jeho přijetí Dolní sněmovnou. K tomu mělo dojít toto úterý.

  • Pokud volbu ustojí, vyjde z ní silnější

    Pokud by Mayová hlasování neustála, musela by rezignovat na funkci šéfky strany a očekávalo by se od ní, že odstoupí i z úřadu premiérky. Strana by si pak volila nového lídra. Tento proces by podle BBC zabral patrně několik týdnů.

    Když ale hlasování ustojí, bude to podle analytiků znamenat posílení její pozice. Na základě nynějších pravidel by totiž konzervativci v takovém případě příštích 12 měsíců nemohli hlasování o nedůvěře opakovat.

Reklama

Hlavní zprávy