Hlavní obsah

Mayové hrozí, že dopadne jako Thatcherová. Zbaví se jí kvůli brexitu vlastní poslanci?

Někteří konzervativci chtějí odvolat Mayovou.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Britská premiérka by mohla přijít o své předsednictví v Konzervativní straně. A tím i o post premiérky. Dohoda, kterou představila v parlamentu, podle vyjádření politiků opozičních stran nemá šanci získat dostatečný počet hlasů.

Článek

Britské premiérce Therese Mayové hrozí, že dopadne podobně jako v roce 1990 její předchůdkyně Margaret Thatcherová. Pokud 48 konzervativních poslanců vyvolá hlasování o nedůvěře Mayové v čele strany, bude potřebovat hlas nejméně 158 z 316 konzervativců v dolní sněmovně, aby funkci obhájila. Jestliže hlasování dopadne v její prospěch, funkci v čele strany obhájí na další rok. Poslanci, kteří Mayové vyhlašují nedůvěru, mají zatím necelou polovinu potřebných hlasů, podle listu The Guardian ale příští týden toto číslo poroste.

„Dohody o brexitu nejsou o mně, jsou o tom, co je dobré pro Británii,“ řekla Mayová v neděli dopoledne v rozhovoru pro Sky News. Situace s možným odvoláním ji neodrazuje od toho, aby pokračovala ve své práci: „Jsem tu, abych sloužila lidem, a to mi dodává sílu pokračovat.“ Příští týden plánuje cestu do Bruselu, kde se chce setkat se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

„Myslím, že máme povinnost jako vláda i jako parlament, abychom poslouchali rozhodnutí voličů. Jejich rozhodnutím bylo odejít z Evropské unie, a to se stane příští rok v březnu,“ řekla Mayová. „Členové parlamentu si musí projít dohodu, je důležité, aby respektovali volbu občanů v referendu.“

Ještě před premiérkou poskytl Sky News rozhovor předseda opozičních lauboristů Jeremy Corbyn. Ten vysvětloval, proč jeho straha nemůže podpořit dohodu o brexitu, kterou Mayová předložila. Kromě toho ale přiznal, že nečetl celý dokument, čímž dal do rukou dobrý protiargument svým oponentům.

„Nemůžeme to podpořit, nevěříme, že je to dobré pro Británii,“ odpověděl Corbyn na otázku, zda labouristé podpoří dohodu o brexitu. „Několik věcí je nepřijatelných, je to jednostranná dohoda výhodná pro EU, zejména v otázce irských hranic.“

Corbyn dále řekl, že jejich záměrem je donutit vládu, aby se vrátila zpět k vyjednávání o podmínkách brexitu s Evropskou unií.

„Nevěřím, že tato vláda efektivně vyjednávala o dohodě s Evropskou unií,“ řekl Corbyn, „věřím, že i Evropská unie chce dohodu o brexitu, v sázce je spousta pracovních míst na obou stranách, ale nevěřím, že současná vláda vyjednávala férově.“

Na otázku nového referenda, které by zvrátilo brexit, Corbyn řekl, „volili jsme článek 50, abychom měli nové referendum, nedostali jsme ale dostatečný počet hlasů“. Nové referendum je podle něj možné v budoucnu, nyní pro něj ale není prostor.

Reklama

Doporučované