Hlavní obsah
Online

Mayová už má jména nových ministrů, z vlastních řad jí ale hrozí vyvolání hlasování o nedůvěře

Dva ministři kabinetu premiérky Theresy Mayové rezignovali, krize kolem brexitu pokračuje.Video: Šimon Trantina, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Jednání o brexitu se dostala do další fáze. Britská premiérka nyní čelí tlaku zevnitř své Konzervativní strany. Část jejích spolustraníků plánuje vyvolat hlasování o nedůvěře premiérce Therese Mayové.

Článek

Ve čtvrtek kvůli návrhu na brexitovou dohodu rezignovali ministr konzervativního kabinetu Dominic Raab a ministryně práce Esther McVeyová. Vedle toho rezignovalo i několik vládních tajemníků a poradců.

V pátek odpoledne vyplula na povrch jména nových ministrů. Novým ministrem pro odchod Británie z Evropské unie se stal Stephen Barclay, který dosud zastával post náměstka na ministerstvu zdravotnictví. Oproti svému předchůdci Dominicovi Raabovi bude mít podle mluvčího vlády jiné úkoly. Věnovat by se měl spíše domácí přípravě na brexit. Novou ministryní práce se stane někdejší šéfka rezortu vnitra Amber Ruddová.

Mayové ale hrozí nebezpečí v podobě hlasování konzervativců o nedůvěře. Usiluje o něj údajně skupina konzervativních poslanců vedená zastáncem tvrdého brexitu Jacobem Rees-Moggem. Ti podle portálu BrexitCentral již mají dostatek podpisů, aby hlasování vyvolali. Deník The Daily Telegraph následně uvedl, že nespokojenci chtějí o osudu Mayové hlasovat příští týden v úterý. Nespokojenci s Mayovou musejí pro její sesazení získat podporu většiny z aktuálních 315 konzervativních poslanců.

Mayová není předsedkyní Konzervativní strany, tím je Brandon Lewis, poslanci strany jí ale mohou vyjádřit nedůvěru jako lídrovi. To by znamenalo, že by Mayová musela odejít z křesla předsedkyně vlády. Hlasování o nedůvěře se podle stranických pravidel musí uskutečnit v případě, že o to požádá 15 procent konzervativních poslanců. V současnosti by jich tak muselo dopis předsedovi příslušného výboru poslat 48, což se podle BrexitCentral stalo.

Pokud Mayová případné hlasování ustojí, bude to podle analytiků znamenat posílení její pozice. Na základě nynějších pravidel by totiž konzervativci v takovém případě příštích 12 měsíců nemohli hlasování o nedůvěře opakovat.

První ministryně Skotska Nicola Sturgeonová pak vnímá podobu vládního návrhu jako negativní pro skotský trh. Hovořila dokonce o tom, že myšlenka dalšího referenda o nezávislosti Skotska na Velké Británii začíná být stále živější.

  • Ministr životního prostředí Gove odmítl komentovat, zda Mayovou podpoří

    Michael Gove včera odmítl převzít po Dominicu Raabovi funkci ministra pro brexit. Britská média spekulují, že by právě Gove mohl být dalším ministrem, který podá demisi a opustí vládní kabinet Theresy Mayové. Dnes ráno odmítl britským novinářům prozradit, zda bude stát za návrhem dohody o brexitu, kterou předsedkyně vlády předložila, nebo ne.

  • Irsko nemá podle ministra zahraničí žádné plány, jak se připravit na tvrdou hranici

    Irsko nemá žádné plány, jak se připravit na tvrdou hranici. Řekl to podle agentury Reuters irský ministr zahraničí Simon Coveney. Pokud by Británie začala směřovat k brexitu bez dohody, muselo by se podle ministra začít přímo řešit, jak se tvrdé hranici mezi Irskem a Severním Irskem vyhnout.

  • Brusel chce s Británií v budoucnu navázat „ambiciózní vztah", ale ne volný obchod

    Státy Evropské unie chtějí s Velkou Británií v budoucnu navázat „ambiciózní vztah", to ale neznamená volný obchod. Zaznělo to podle agentury Reuters na jednání hlav států EU, které se v Bruselu připravují na mimořádný summit. Lídři zemí EU by se na něm měli zabývat „rozvodovou dohodou" 25. listopadu.

  • Jednání s EU bude do mimořádného summitu EU vést sama Mayová

    Další jednání s EU bude do mimořádného summitu EU vést osobně premiérka Theresa Mayová. Nový ministr pro odchod Británie z Evropské unie Stephen Barclay se bude věnovat především domácí přípravě na brexit.

  • Libra po čtvrtečním propadu vůči dolaru roste

    Britská libra dnes posiluje po čtvrtečním propadu, za kterým stály obavy související s plánovaným odchodem Británie z Evropské unie. Kolem 18:00 vykazovala růst zhruba půl procenta na 1,2837 USD.

  • Barclay se bude na rozdíl od Raaba soustředit na domácí přípravu brexitu

    Stephen Barclay bude novým ministrem pro odchod Británie z Evropské unie, informaci oficiálně potvrdil mluvčí britské vlády. Barclay bude podle něj mít coby ministr pro brexit oproti svému předchůdci Dominicovi Raabovi jiné úkoly. Věnovat by se měl spíše domácí přípravě na brexit.

  • The Guardian: Ministrem pro brexit by měl být nově Stephen Barclay

    Podle Guardianu byl na post ministra pro brexit po rezignaci Dominica Raaba vybrán Stephen Barclay. Dosavadní náměstek ministra zdravotnictví je jedním ze známějších tváří vlády, je také bývalým ředitelem bankovní a finanční společnosti Barclays Bank.

  • „Jedinou cestou, jak se vyhnout tvrdé hranici mezi Irsky, je dohoda,” zní z Dublinu

    „Můžeme se vyhnout tvrdé hranici podpisem smlouvy, která byla vyjednána. Myslím, že ve scénáři bez dohody bychom se tomu vyvarovali velmi těžko,” řekl novinářům irský premiér Leo Varadkar.

  • Na postu ministryně práce má McVeyovou nahradit bývalá ministryně vnitra Ruddová

    Exministryni práce Esther McVeyovou, která ve čtvrtek rezignovala, má nahradit bývalá ministryně vnitra Amber Ruddová. Ta na funkci ministryně vnitra rezignovala letos v dubnu kvůli migračnímu skandálu kolem přistěhovalců z Karibiku. Informovala o tom britská televizní stanice Sky News.

  • Barnier: Evropská unie by neměla slevit ze svých podmínek jen kvůli problémům britské vlády

    Hlavní evropský vyjednávač Michel Barnier dnes řekl velvyslancům evropských států, že Evropská unie by neměla kvůli problematické situaci v Británii ustupovat. Barnier vzdal Mayové hold a řekl, že si přeje bezpečnou dohodu o odchodu Spojeného království z EU. To ale podle něj neznamená, že by Evropská unie měla Británii vyjít vstříc a nabízet další kompromisy.

  • Sturgeonová si na Twitteru stěžuje na „nehorázné jednání" při domlouvání schůzky

    Jeden z nejbližších premiérčiných spolupracovníků David Lidington pozval první ministryni Skotska Nicolu Sturgeonovou na jednání o brexitové dohodě. Následně si postěžoval médiím, že Sturgeonová pozvánku odmítla.

    Ta se poté bránila na Twitteru argumentem, že její kancelář pozvánku na jednání, které se mělo odehrát dnes ráno, dostala včera v šest hodin odopledne. Sturgeonová proto prý nestihla zrušit svůj již naplánovaný program a jednání odmítnout musela. Stížnosti Lidingtona proto označila za nehoráznost.

  • Baker: Počet poslanců, kteří chtějí hlasovat, se blíží číslu 48, řada z nich se ale rozhodne až po víkendu

    Bývalý první náměstek ministra pro brexit Steve Baker si myslí, že 48 podpisů, které jsou třeba k vyvolání hlasování konzervativců o nedůvěře premiérce Mayové, předseda stranické komise konzervativců Graham Brady do konce týdne neobdrží. Baker to řekl BBC.

    Baker a další poslanci, kteří chtějí hlasovat, už se svým počtem k číslu 48 prý blíží. Někteří z nich si ale prý ještě dávají přes víkend čas na rozmyšlenou, než dopis podepíší.

  • Britské deníky píší o odhodlání Mayové, čelí podle nich „občanské válce ve vlastní straně"

    Britské deníky dnes psaly o odhodlání nebo až tvrdohlavosti, které Mayová tváří v tvář hrozící občanské válce ve vlastní straně prokazuje. Také však rozebíraly ožehavost její současné situace a rýsující se konflikt se Severoirskou unionistickou stranou, o jejíž podporu se menšinová konzervativní vláda v britském parlamentu opírá. Podle komentáře webu inews nyní mezi Mayovou a parlamentem nastává hra kdo s koho. „Připoutejte se, tohle je jen začátek,” avizoval.

  • Skupina ministrů v čele s Govem chce údajně přesvědčit Mayovou, aby znovu jednala o irské pojistce

    Ministr životního prostředí Michael Gove, který se rozhodl zůstat ve vládě, údajně chce spolu s dalšími probrexitovými ministry zatlačit na premiérku Mayovou, aby se vrátila do Bruselu a znovu jednala o irské pojistce. Uvedl to deník The Guardian s odkazem na vládní zdroje.

    Očekává se, že vůdkyně Dolní sněmovny Andrea Leadsomová svolá na začátek příštího týdne jednání, kde se bude Gove se svou skupinou snažit přesvědčit Mayovou k dalšímu vyjednávání.

  • Co znamená hlasování o nedůvěře premiérce Mayové

    Prozatím je známo, že 20 poslanců Konzervativní strany odevzdalo své žádosti o uskutečnění hlasování o nedůvěře premiérce Therese Mayové. Kolik jich je, přesně ví však jen Graham Brady, předseda stranické komise konzervativců, která nese název „1922 Comittee“. Ta slouží kromě jiného i ke koordinaci hlasování o nedůvěře předsedovi strany nebo premiérovi.

    V rámci Konzervativní strany jsou pro sesazení předsedy strany nebo vlády dvě procedury, jedna spočívá v dobrovolné rezignaci, druhá v odhlasování nedůvěry. Každá britská strana má pro tyto situace jiné protokoly, u konzervativců se o nedůvěře hlasuje po nashromáždění žádostí o hlasování od 15 procent stranických poslanců. V nynější konstelaci to činí 48 žádostí, z nichž jistě 20 již bylo odevzdáno.

    Pokud bude nutný počet naplněn, je předseda komise povinen o tom informovat a vypsat hlasování o nedůvěře premiérce Mayové. Pokud by důvěru své strany nezískala, byla by sesazena z funkce a proběhla by vnitrostranická volba nového předsedy vlády. Pokud by ale uspěla, nesmělo by se v příštích 12 měsících o důvěře k ní znovu hlasovat.

  • Gove: V premiérku mám absolutní důvěru

    Ministr životního prostředí Michael Gove, o jehož rezignaci se intenzivně spekulovalo poté, co odmítl post ministra pro brexit, demisi nepodá. Sám to potvrdil v rozhovoru s novináři přímo před svou kanceláří ve Westminsteru. „Těším se na pokračování v práci se všemi kolegy ve vládě a parlamentu. I nadále se budeme snažit z plných sil, abychom odvedli co nejlepší práci pro Británii. V premiérku mám absolutní důvěru,“ řekl Gove.

  • Do uskutečnění hlasování o nedůvěře premiérce chybí 28 žádostí

    Zatím bylo zaznamenáno 20 oficiálních žádostí poslanců o hlasování o vyslovení nedůvěry premiérce Mayové. Všechny přišly od členů Konzervativní strany. Podle britských zákonů je pro povolení hlasování potřeba hlasů od 15 procent poslanců vládnoucí strany. V tomto případě jde o 48 žádostí.

  • Hlasování o nedůvěře premiérce patrně proběhne brzy

    Britská stanice Sky News s odvoláním na více zdrojů informuje o tom, že uskutečnění hlasování o nedůvěře ve vládu premiérky Mayové je velmi pravděpodobné. Nahrávat by tomu mělo i svolání zástupců vládní Konzervativní strany pro dohled nad účastí a hlasováním poslanců do parlamentu.

  • Michael Gove demisi nepodá

    Podle několika zdrojů ministr životního prostředí Michael Gove na svou funkci rezignovat nebude. Dnes ráno byl navíc vyfotografován na cestě do své kanceláře.

  • Mayová si nepřeje žádné další rezignace

    „Je mi líto, že Esther McVeyová a Dominic Raab cítili nutnost vládu opustit,“ řekla Theresa Mayová novinářům na konferenci. Když byla dotázána, zda si přeje, aby Michael Gove v kabinetu setrval, odpověděla, že si přeje, aby zůstali všichni ministři.

Reklama

Hlavní zprávy