Hlavní obsah

Mbappého Francie ukázala magickou sílu, Němci se marně snažili chytit vítr

Foto: Profimedia.cz

Kylian Mbappé ukázal Matsi Hummelsovi svoji neuvěřitelnou rychlost.

Reklama

První kolo zápasů ve skupinách vyvrcholilo na fotbalovém Euru očekávaným šlágrem mezi Německem a Francií. Ta v Mnichově vyhrála jen těsně 1:0, ale naznačila obrovský potenciál. Zato Němci mají o čem přemýšlet, jsou teď pod tlakem.

Článek

Na jedné straně Francouzi, úřadující mistři světa, které málokterý z expertů nezařadil mezi žhavé favority aktuálního Eura.

Na straně druhé zástupci německého fotbalu, jenž famózně dominoval na MS 2014 v Brazílii, o dva roky později na Euru ve Francii podlehl v semifinálové bitvě v Marseille právě domácí jedenáctce. A na MS 2018 v Rusku pak přímo epochálně vybouchl už v základní skupině.

Ani v mezidobí toho Němci mnoho nepředvedli. V listopadu naopak „dokázali“ krachnout výsledkem 0:6 v duelu Ligy národů ve Španělsku. V březnu zase fanoušky zděsila domácí prohra se Severní Makedonií.

Jisté je, že Joachim Löw, svým způsobem otec moderního německého fotbalu, který u národního týmu, nejprve s Jürgenem Klinsmannem, posléze sám jako hlavní kouč, působí už od domácího MS 2006, dá po Euru reprezentaci vale. A nahradí ho Hans-Dieter Flick, strůjce posledních úspěchů Bayernu Mnichov.

Čekalo se ale, zda Löw ještě naposledy zatroubí do útoku a německý tým na právě probíhajícím významném turnaji pozvedne. Na úvod mu k tomu los přihrál dost možná nejobtížnějšího soupeře ze všech. A Němci z toho srovnání dobře nevyšli.

Prohra 0:1 se ještě tváří celkem milosrdně, navíc se Němci mohou utěšovat, že k ní došlo smolně, vinou vlastního gólu Matse Hummelse. Celkový pohled na průběh utkání ale naznačil, že současná francouzská fotbalová „doktrína“ je mnohem dál než německá. Barvitější, pestřejší, rychlejší, propracovanější, ve svých možnostech prakticky neohraničitelná.

Naopak Němci působili dojmem, že bojují na hraně svých možností. Ale na tohoto soupeře to prostě nestačilo. Postřehl to ve svém komentáři i Oliver Hartmann, šéfreportér odborného německého periodika Kicker.

„Proti vyzrálým Francouzům předvedl Löwův obnovený tým velkou vůli,“ píše Hartmann. Ale v herní konfrontaci podle něj Němci neuspěli. „Francouzi Němcům jasně ukázali hranice jejich možností.“

Nepříliš úspěšný vývoj posledních tří let se Löw podle komentáře přijel pokusit zlomit na tenhle turnaj. Zkusil to s tříobráncovým systémem, když Kimmicha usadil na pozici pravého halvbeka. Do středu zálohy umístil Gündogana s Kroosem, přestože ti dva byli taktéž u zmíněné šestigólové ostudy ve Španělsku. Ze zdravotních důvodů mu v jeho plánech tentokrát scházel jen Goretzka.

Ale Němci si proti Francii vypracovali víceméně jen jednu šanci. A Gnabry při ní nemířil přesně. Mimochodem, v základních sestavách patřil Serge Gnabry mezi čtyři německé hráče Bayernu Mnichov, na jehož stadionu se utkání hrálo, na francouzské straně nastoupili dva hráči Bayernu. A to krajní obránci Pavard s Hernándezem.

Právě druhý jmenovaný krásným křídelním náběhem vyzval Paula Pogbu k precizní přihrávce šajtlí. A Hernándezův balon, nastřelovaný před bránu, kde číhal Mbappé, „uklidil“ do sítě v marné snaze balon odvrátit domácí nešťastník Mats Hummels.

Velké haló před časem způsobilo rozhodnutí trenéra Löwa vyexpedovat z německé reprezentace trio šampionů Hummels, Müller, Boateng. Kouč ho učinil po herní i výsledkové katastrofě na MS v Rusku, kde to Němcům podle všeho skřípalo nejen na hřišti, ale i v kabině. A Löw se nejspíš svým rozhodnutím pokoušel vyčistit v ní vzduch.

Jenže pokračující tápání německé jedenáctky ho přimělo vzít teď před Eurem duo Thomas Müller – Mats Hummels znovu na milost. Že by se mu ti dva v duelu s Francií nějak zvlášť odvděčili za důvěru, to se tedy říct nedá.

Müller nedokázal elastickou obranu Francouzů nikterak otevřít, Hummels vsítil zmíněný vlastní gól. A ještě ho ve druhé půli neskutečně ztrapnil expres ve francouzském dresu jménem Kylian Mbappé. Když se ti dva pustili do běžeckého souboje, ztrácel Mbappé na startu dobrých šest sedm metrů. Při sprintu přes půl hřiště tuhle ztrátu v pohodě dorovnal, Hummelse si ještě stačil oběhnout a v dalším postupu na Neuera ho pak, už uvnitř pokutového území, zastavil jen kontakt s Hummelsovou nohou, který sudí velmi blahovolně neposoudili jako penaltový faul.

Ví se, že Kylian Mbappé patří mezi nejrychlejší fotbalisty světa, před čtyřmi lety mu na MS naměřili rychlost 38 kilometrů za hodinu. Což je víc než průměrná rychlost Usaina Bolta při světovém rekordu v běhu na 100 metrů. Mezi okamžitou a průměrnou rychlostí je samozřejmě obrovský rozdíl, Boltova nejvyšší okamžitá rychlost byla až 42,7 kilometru za hodinu. Ale Mbappé je fotbalista, běhá kratší vzdálenosti, zato s balonem u nohy. A na fotbalové poměry je jeho rychlost v koordinaci s hrou prostě fascinující.

Teď to předvedl znovu. Jako by se Mats Hummels marně pokoušel chytit vítr. Jenže uragán prostě nespoutáš.

I tenhle moment jako by ilustroval marné potýkání se německé snahy s francouzskou vyspělostí. Deschampsovi svěřenci působili na hřišti nadobyčej elegantně, co se týče pohybu i ovládání míče. A především hráli týmově, do obranné činnosti se aktivně zapojovaly i ty největší hvězdy.

Jakkoli před turnajem proběhly jisté slovní přestřelky, kdy měl navrátilec do týmu Karim Benzema označit kolegu Oliviera Girouda za motokáru ve srovnání s formulí, k níž Benzema samozřejmě přirovnal sebe, načež se zase jindy Giroud rozvyprávěl, že by dával víc gólů, kdyby dostával lepší přihrávky, tentokrát žádné rozmíšky na hřišti patrné nebyly.

Čtyřiatřicetiletý Giroud zůstal na střídačce, útok Francie obhospodařilo supertrio Mbappé, Griezmann a Benzema. Jak známo, ten poslední se vrátil po šestileté odmlce, kdy se řešilo (a dosud u soudu nevyřešilo), zda se právě Karim Benzema, útočník Realu Madrid, aktivně podílel na vydírání spoluhráče z národního týmu Valbueny.

Když tehdy trenér Didier Deschamps vyřadil Benzemu z kádru, postižený se dotčeně ozval s poznámkami naznačujícími Deschampsův možný rasismus. A to potom na několik let vystavělo mezi těmi dvěma zeď. Teď ji společně rozbořili. A všechno se zatím jeví tak, že jestli se Francouzi dokážou mezi sebou na turnaji opět nějak nerozhádat, bude je těžko někdo jiný v cestě za titulem zastavovat.

Poté, co se dostali do vedení, stačilo jim ve druhé půli nechat hrát Němce, ovšem k ohrožení své branky je nepouštět. A čekat na příležitosti k brejkům. O Mbappého úprku, zavánějícím penaltou, už byla řeč, další dvě rozvlnění sítě neskončila uznáním gólu kvůli porušení pravidla o ofsajdu.

„Odehráli jsme skvělé utkání proti výbornému soupeři. Nebyli jsme daleko od druhého gólu, který by nás uklidnil,“ shrnul zápas trenér Didier Deschamps. V sobotu jeho tým čeká souboj s Maďarskem.

„Zápas s Francouzi byl brutálně intenzivní. Nemohu hráčům vyčíst snahu, dali do toho všechno. Ale v poslední třetině hřiště se nám nepodařilo pronikat a příležitosti jsme nevyužili,“ vyjádřil se Joachim Löw. Jestli bude na příštího soupeře, tedy Portugalce, stačit snaha, se uvidí už za pár dní.

Statistici každopádně vyhrabali z análů informace, že ve svém vstupním zápase kontinentálního šampionátu Němci prohráli poprvé v historii. A že posledním týmem, kterému se podařilo zkombinovat porážku na úvod s vítězstvím ve finále, byli Gullit a spol., tedy Nizozemci, v roce 1988.

Reklama

Související témata:

Doporučované