Hlavní obsah

McDonald's není sám. Na konec plastových brček jsou připraveni i další, ale volí jiné řešení: slámu

Z plastových brček už zákazníci pít nechtějí, díky nápadu mladého podnikatele se tak raději vrací ke slámě. Kolik to stojí?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Brčkům se hlavně dříve říkalo slámky, podle materiálu, ze kterého se vyráběly. Uvědomění si této skutečnosti pomohlo mladému podnikateli našlápnout úspěšný byznys, navíc s dobrou myšlenkou, která oslovuje podnikatele i zákazníky, již se na zákaz používání plastových brček připravují.

Článek

Alternativ, díky kterým si můžeme lépe vychutnat například nápoje s ledem, je celá řada. Všechna však mají nějaká ale – nedají se recyklovat, složitě se vyrábí nebo vymývají, rozmáčí se, ovlivní chuť nápoje a podobně.

Sláma, ze které se brčka už dříve vyráběla, žádné takové ale nemá. Snad jen jedno: žitných polí v Česku kvůli řepce výrazně ubylo. David Macháček, který výrobu slámek pod názvem We-Straw znovu oživil, je tak nucen vyrábět brčka v cizině. V budoucnu chce ale žitný odpad, ze kterého se slámky vytváří, kupovat opět v Česku.

David s oživením slámek přišel v ideální dobu. Na majitele restaurací a kaváren tlačí legislativa i zákazníci. Například jeden z nejznámějších řetězců rychlého občerstvení McDonald's v Česku ve čtvrtek oznámil, že do několika měsíců přestane úplně používat plastová brčka a nahradí je papírovými.

Aby David mohl byznys se slámkami rozjet ve velkém, rozhodl se získat potřebné finance v crowdfundingové kampani na HitHitu. Původní plán byl vybrat 150 tisíc, nakonec lidé přispěli 408 145 korun. Téměř 300% převýšení očekávaného zájmu jen dokresluje, jak velký zájem o tuto alternativu je.

Podnikatele však tlačí především nová směrnice, kterou se všechny členské státy EU dohodly do dvou let zavést. Jde o zákaz plastových výrobků na jedno použití. Tedy nejen brčka, ale i plastové nádobí, tyčinky do uší, polystyrenové obaly na potraviny, hrnky na nápoje k okamžité spotřebě a další plastové produkty, které mohou přispívat ke znečištění takzvanými mikroplasty.

Reklama

Doporučované