Hlavní obsah

McEnroe reaguje na kritiku BBC od Navrátilové: Teď to vypadá, že já jsem ten špatný

Tenista John McEnroe se vyjádřil k rozdílům v platech za komentování.Video: Karolína Bulisová, Profimedia.cz, AP

 

Reklama

Bývalý tenista a současný komentátor televize BBC John McEnroe se vyjádřil ke kauze kolem rozdílných honorářů, které s Martinou Navrátilovou za komentování Wimbledonu na britské stanici BBC dostávají. České tenistce se nelíbí, že má desetkrát méně.

Článek

Českou tenistku Martinu Navrátilovou rozhořčilo, že za podobnou komentátorskou práci na britské televizi BBC dostává zhruba desetkrát méně peněz než její kolega John McEnroe. Podle BBC v rozdílných mzdách nehraje roli pohlaví, ale to, jakou smlouvu Navrátilová a McEnroe mají. Bývalý americký tenista bere toto vysvětlení jako dostačující.

Stanice BBC vloni zveřejnila platy některých svých zaměstnanců. Navrátilovou překvapilo, že McEnroe vydělává kolem 150 tisíc liber, kdežto ona dostala za komentování loňského Wimbledonu zhruba desetkrát méně. Toto zjištění bylo pro bývalou československou hráčku překvapením. Stanice BBC jí údajně tvrdila, že honoráře obou komentátorů jsou srovnatelné. „Neříkali nám pravdu, to je jasné,“ konstatovala tenistka a dodala, že není vhodné kritizovat pouze BBC, protože se podle ní takové věci dějí i na jiných stanicích.

Podle BBC je rozdíl v platu způsoben tím, že Navrátilová přispívá pouze občas a má jiný typ smlouvy než McEnroe. Ten v minulém roce živě komentoval zápasy ve dvanácti z celkových třinácti hracích dnů a přispíval také do rádia. Navrátilová oproti němu komentovala v přímém přenosu tři zápasy za celý turnaj. I přesto ale uvedla, že v budoucnu bude její agent od BBC žádat větší honorář než doposud.

„Jen jsem to zaslechl. Věřím, že BBC odpověděla způsobem, který je podle mě přiměřený. Také neznám detaily toho, co se děje. Ale mám pocit, že se brzy budu muset vyjádřit přesněji, protože teď to zatím vypadá, že já jsem ten špatný. Uvidíme, co se bude dít,“ okomentoval celou situaci McEnroe.

Podobná kritika stanice BBC se objevila už poněkolikáté od července 2017, kdy zpravodajská společnost zveřejnila platy svých nejznámějších moderátorů a komentátorů. Prvních sedm míst mezi nejlépe placenými pracovníky drželi výhradně muži.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:
John McEnroe

Doporučované