Hlavní obsah

Mé kontakty? To je na Zlaté stránky, říká klíčový hráč v kauze Pijavice

„Je pravda, že pracuji každý den. Baví mě to, jinak bych pracovat nepotřeboval. Znám spoustu lidí,“ říká Jaroslav Kříž v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Podnikatel a lobbista Jaroslav Kříž je hybnou figurou miliardové kauzy Pijavice na Ministerstvu kultury. V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje své kontakty na vysokých místech v politice a byznysu.

Článek

Lobbista a pražský podnikatel Jaroslav Kříž sehrál klíčovou roli v případu manipulování miliardových veřejných zakázek na Ministerstvu kultury. V rozhovoru pro Seznam Zprávy nechtěl svou stopu v případu Pijavice komentovat.

Odvolal se na schůzku, která se odehrála mimo záznam. Znovu - a tentokrát na mikrofon - se už o případu bavit nechtěl. „Nedělám veřejné zakázky, se státem nemám nic společného. Nic jsem neřešil, nic jsem nekonzultoval, nepovažuji se v dané věci za odborníka. Vůbec jsem nevěděl, co je to za zakázku,“ řekl pouze.

Nejprve to vypadalo, že už se z něho nepodaří vypáčit ani slovo. Dotazy si nakonec vyžádal písemně, aby o chvíli později nakonec zatelefonoval a dal nahlédnout alespoň do sféry svého vlivu.

Kauza Pijavice

Reportér Seznam Zpráv Janek Kroupa devět měsíců sledoval, jak manažeři společnosti Huawei, lobbista Jaroslav Kříž a dva úředníci na Ministerstvu kultury ovlivňují zakázky, které resort vypisoval.

Postup byl takový, že manažeři vypracovali podmínky tendrů tak, aby zakázku získaly firmy blízké lobbistovi Křížovi. Úředníci ministerstva pak podmínky převedli do zadávacích dokumentů.

Firma Huawei se pak na zakázce podílela jako subdodavatel.

Šlo například o zakázky na spisovou službu nebo na elektronizaci fondu kulturního dědictví Czechiana. Tuto zakázku však zrušil ministr Zaorálek, který vůči ní pojal podezření, že není v pořádku.

Případ předala policii k prošetření vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, ministr kultury Lubomír Zaorálek podal ve čtvrtek kvůli ovlivňování zakázek trestní oznámení.

V kauze „Pijavice“ se ukazuje, že vás poslouchají důležití lidé. Jak to, že na vás takhle dají?

Poslouchají mě zaměstnanci v mých firmách. Že by mě ale poslouchali lidé, které neznám, to teda nevím.

Pojďme se podívat na vaši vztahovou mapu. Lidé, kteří vás znají, mají za to, že vaší pravou rukou je podnikatel a lobbista Karel Hošek. Je tomu tak?

Karla Hoška jsem neviděl asi osm let. Známe se léta, ale nevím, co dělá dnes.

Řešil jste s ním v roce 2013 přípravu volebního hnutí Hlavu vzhůru, jehož lídryní byla Jana Bobošíková a tváří Václav Klaus?

Neřešil.

Vaše firma Alfasys One tehdy inzerovala v Pražském magazínu, který patřil Karlu Hoškovi a který podporoval toto hnutí.

To nevím, to máte špatné informace.

To nevím. Jak to teď pozoruji, tak mi přijde, že lidi si docela vymýšlí. Mám hodně firem a nepamatuji si, jestli v roce 2013 některá někde inzerovala. Obecně ale do reklamy peníze nedávám, vámi zmiňovanou firmu už nevlastním. O politiku se nezajímám, se státem nic nedělám, žádné státní zakázky, nic.

Jak moc máte blízko k pražské ČSSD?

V žádné politické straně jsem nikdy nebyl, nic s nimi nemám.

Jakým způsobem se znáte s podnikatelem Tomášem Pitrem?

Pana Pitra znám. Takhle ale znám třeba pět tisíc lidí, to si budete muset vzít Zlaté stránky. Ano, znám ho, to snad není problém. Tomáše mám dneska (pondělí) vidět kvůli nějakému projektu k tomu.

Spolupracujete i s podnikatelem a lobbistou Tomášem Hrdličkou?

Znám, ale už jsme se také dlouho neviděli. Hledáte senzaci, ale nenajdete ji.

Když jsme se zajímali o vaše vazby na politiku, padala jména pražských politiků. Například bývalého starosty Prahy 5 Radka Klímy či současného pražského náměstka Petra Hlubučka.

To vůbec nevím, že je nějaký takový náměstek.

Kontakt s lobbistou Pavlem Dovhomilijou máte?

To ne, takové lidi ani znát nechci, my děláme fyzickou práci, žádné lobbování.

Někteří vaši známí zmiňují i současnou spolupracovnici ministra vnitra Gabrielu Kloudovou, která v roce 2013 kandidovala za hnutí Hlavu vzhůru.

Tu také neznám.

Vaši známí vás charakterizují jako pracovitého, tvrdého vyjednavače s rozsáhlými kontakty. S tím souhlasíte?

Je pravda, že pracuji každý den. Baví mě to, jinak bych pracovat nepotřeboval. Znám spoustu lidí.

Znáte šéfa české pobočky Huawei Williho Songa?

Neznám. Jediné, co jsem měl, je vietnamská tržnice. Ale to už je dávno.

Vážně?

Ano, v Chebu. Podívejte, znovu to řeknu. Nedělám ve státní sféře, se státem nemám nic společného. Nechci být nikde popotahovaný.

Máte nějaký vztah s Janem Kočkou, majitelem úklidové firmy Prostor?

Znám pana Kočku léta. Je pravda, že znám spoustu lidí, ale co na tom? Ano, vím, že pan Kočka má firmu Prostor, co dělají, však nevím.

Do roku 2015 jste byl spolumajitelem firmy L.J.H., ve které působil zmiňovaný Karel Hošek a též expert na veřejné zakázky a takzvaný „král losovaček“ David Libiger. S ním spolupracujete i nadále?

Davida jsem také léta neviděl. Nevím, co dnes dělá, je to už let, co jsme se viděli.

Byl jste odsouzen v kauze kolem soudce Ondřeje Havlína, který pro vás měl zařídit, že vám nevezmou řidičák za řízení v opilosti. Máte tedy kontakty i do justice?

Já ho neznal. Je to o tom, že jsem si tehdy najal pana doktora Matějku, který kamarádil s nějakým panem Zívalem. Myslím, že bydleli v jednom baráku. Panu Matějkovi jsem dal plnou moc, aby mě zastupoval kvůli tomu, že mi sebrali papíry za alkohol. Zaplatil jsem mu za práci advokáta přes smlouvu 50 tisíc.

Pak jsem se dozvěděl později, že to měl být úplatek. Já ale ten řidičák ani moc nepotřeboval, mám auto s řidičem. Já tehdy nevěděl, za kým pan doktor chodí, nebo nechodí. Tenhle případ se se mnou ale asi potáhne do smrti smrťoucí.

Reklama

Související témata:

Doporučované