Hlavní obsah

Mé limity jsou mnohem dál, ale nestojí mi za to je testovat, říká světový král Ironmanů

Hrana Tomáše Vzorka: Rozhovory s lidmi, kteří se ocitají na hraně. Tentokrát s králem Ironmanů Petrem Vabrouškem.Video: Tomáš Vzorek, Youtube.com

 

Reklama

V Česku je řada extrémních sportovců, ale jen jeden, který zaběhl sedm maratonů za sedm dnů a každý z nich na jiném kontinentu. A skončil na celkovém druhém místě.

Článek

Jeden den si dával pozor, aby nedostal úpal v africkém vedru, druhý den se víc bál ledních medvědů. „To umístění mě ale i trochu mrzí, protože s tím časem, který jsem měl, bych kterýkoliv jiný ročník vyhrál,“ říká v rozhovoru pro Televizi Seznam Petr Vabroušek.

Německý triatlonový server jej označil za Krále Ironmanů. Během své bohaté kariéry se už více než stokrát umístil v elitní desítce na prestižních světových závodech, na svém kontě má desítky titulů nebo přinejmenším medailových umístění.

Sám je přesvědčen, že svým fyzickým možnostem se nepřiblížil – a ani se o to nehodlá pokoušet.

„Je to věc priorit, pro mě je prioritou spokojená rodina. Musel bych je minimálně na čas opustit a věnovat se jen tréninkům, ale to mi za to rozhodně nestojí,“ říká.

I přesto se jeho úspěchy dají už jen těžko spočítat. „Myslím, že jsem našel docela dobrou rovnováhu mezi tréninkem a rodinou. Také není nikde psáno, že kdybych skutečně trénoval dvakrát tolik, že bych byl dvakrát lepší. Třeba by to vedlo naopak k destrukci organismu,“ dodává Vabroušek.

Vyzkoušel si celou řadu skutečně extrémních závodů – nejen délkou, ale především podmínkami. Běžel pouští i arktickou krajinou, trpěl dehydratací, ale i odolával krutému mrazu. Jak se člověk stane extrémním závodníkem? Za jak dlouho se na takové závody dokáže připravit a co to obnáší? Celý rozhovor s Petrem Vabrouškem najdete v úvodním videu.

Pořad Hrana Tomáše Vzorka se vysílá každou sobotu ve 20 hodin na TV Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:
Petr Vabroušek

Doporučované