Hlavní obsah

Mé zkušenosti s Rusy po Krymu jsou ty nejhorší, říká Zaorálek

Foto: vlada.cz

Ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Reklama

Ministr kultury Lubomír Zaorálek kritizuje šéfa ČSSD Jana Hamáčka, že nemusel vyjadřovat lítost nad rozpadem česko-ruských vztahů.

Článek

Lubomír Zaorálek odmítl minulý týden nabídku na post ministra zahraničí, který už zastával v Sobotkově vládě, a to v době, kdy Rusové obsadili ukrajinský Krym. Dnes volá po tom, aby vůči Rusku všichni politici v kauze Vrbětice postupovali jednotně.

Jak hodnotíte šílený týden vašeho stranického šéfa Jana Hamáčka? Na sjezdu obhájil post předsedy ČSSD, pak odvolal ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který byl k Rusku ve vládě nejvíc kritický a hned poté oznámil, že chce letět do Moskvy a vyjednat dodávky Sputniku, aby následně vyhodil ruské špiony.

Chápu, že to řazení událostí je strašně nešťastné a těžko to chápat a celému tomu rozumět. Pro mě ale Hamáčkovo vysvětlení, s nímž přišel v neděli, bylo srozumitelné. Avizovaná cesta do Moskvy byla kamufláž před Rusy, aby se na naše prohlášení nemohli připravit. Chápu, že to během týdne muselo vypadat hrozně, ale teď se to přece vyjasňuje. Věřím, že více se dozvíme v pondělí na schůzi vlády.

„Mě velmi mrzí, že takto zásadně utrpí česko-ruské vztahy.“ Těmito slovy Jan Hamáček v sobotu uvedl oznámení o vyhoštění 18 agentů. Zaskočilo vás to?

Asi nemusel začínat lítostí nad česko-ruskými vztahy. Měl říct, co odhalily tajné služby, jasně pojmenovat, co se stalo, jak my na to budeme reagovat, a nikoliv nad to řadit lítost.

Jak by podle vás, bývalého ministra zahraničí, teď mělo Česko dál postupovat?

Teď začíná bitva a my k ní potřebujeme spojence. Abychom je získali, musíme jasně sdělit, co se stalo. A to je naprosto klíčové. Musí to být jednoznačná, jasná pozice země. Žádné rozmělňování, zpochybňování. Každému asi nedochází, jak je to nebezpečné. A bohužel už teď vidím, že už se to děje, když se třeba Tomio Okamura objednává u ruského velvyslance nebo komunisté zpochybňují důkazy našich tajných služeb.

Rusové nás budou chtít rozdělit, posmívat se a zpochybňovat případ dezinformacemi a skrz své spojence v Česku?

Stal jsem se ministrem zahraničí v Sobotkově vládě krátce po ruské anexi Krymu. A mé zkušenosti s Rusy po Krymu jsou bohužel ty nejhorší. Jediný způsob, jak čelit ruskému narativu, je trvat na svém. Pokud naše pozice nebude jasná, jednotná, budou tam nesrovnalosti, jakmile se to začne drolit a drobit, tak Rusové toho hned nemilosrdně využijí. Víme přece, jak fungují. Když v ruském zpravodajství oznamovali vyhoštění ruských diplomatů z Prahy, nepadlo tam ani slovo o Vrběticích.

Zmínil jste své zkušenosti ohledně Krymu. Vy jste tehdy musel bojovat hlavně s prezidentem Zemanem a distancovat se od jeho slov, když označil ruskou okupaci Krymu za uzavřenou věc. Jak se prezident zachová nyní?

Doufám, že budeme mluvit jednoznačně. Tehdy jsme si nakonec vydobyli, že za Česko bude postoj ohledně Krymu formulovat a komunikovat jen Ministerstvo zahraničí, což se nakonec drželo.

Zatímco dnešní Černín je vykuchaný a byla z něj odebrána řada důležitých agend, řekl jste minulé pondělí, když jste odmítl Hamáčkovu nabídku na přesun na Ministerstvo zahraničí. To už jste věděl o kauze Vrbětice?

Ne, nevěděl. Informace mám až ze sobotní tiskové konference premiéra Babiše s vicepremiérem Hamáčkem.

Reklama

Doporučované