Hlavní obsah

Mebrahtu je šestým cizincem Sparty ze zemí mimo Evropskou unii. Nastoupit jich smí nejvýše pět

Golgol Mebrahtu rozšířil ve Spartě početnou legii zahraničních fotbalistů. (Foto: Sparta.cz)Video: David Janeczek

 

Reklama

Cizinců v české fotbalové lize přibývá. Pokud pocházejí ze členských či kandidátských zemí Evropské unie nebo zemí Evropského hospodářského prostoru, pak se na ně žádná kvóta limitující jejich počet, ať už na soupisce či v sestavě nevztahuje

Článek

Příliv zahraničních fotbalistů do pražské Sparty nekončí. Soupisku ligového A-týmu v pondělí po příchodu z Mladé Boleslavi doplnil Golgol Mebrahtu, rodák ze súdánského Chartúmu s eritrejskými kořeny, který začínal s fotbalem v australském Brisbane. Přičemž právě australským pasem se prokazuje.

Stal se tak 17. cizincem na prvoligové soupisce fotbalové Sparty. Pokud tedy na ni zařadíme i Ria Mavubu, s jehož službami už sice Sparta nepočítá, ale stále je jejím smluvním hráčem.

Připomeňte si pořad Místa, která loni detailně právě Ria Mavubu představila:

Video: Seznam Zprávy

Mnohé jistě napadne otázka, zda počet cizinců v klubu či sestavě nelimituje nějaká řády daná restrikce. Částečně ano. Cizince však české fotbalové řády rozdělují na dvě základní skupiny.

A to na cizince ze zemí Evropské unie, jak členských, tak kandidátských a také ze zemí Evropského hospodářského prostoru, na které se žádné limity nevztahují.

A na cizince ze zemí ostatních. A pro tyto fotbalisty platí, že v ligovém zápase jich smí nastoupit nejvýše pět. Sparta má takových fotbalistů aktuálně šest. Ovšem při dlouhodobém zranění Tala Ben Chaima z Izraele nyní neriskuje, že by se spletla a poslala cizinců na hřiště více.

Zde je přehled zemí, na které v českého fotbale nenahlíží jako na cizince, kteří by spadali pod hlídanou kvótu:

Foto: Seznam.cz

Bez jakéhokoli omezení tak mohou za Spartu nastupovat její 4 hráči z Rumunska, stejný počet fotbalistů se srbským pasem, Turek Semih Kaya či Slovák Lukáš Štetina. Samozřejmě s výjimkou základního pravidla, že do utkání nastupuje 11 hráčů.

Mimo výše publikovaný seznam zemí stojí šestice Eldar Civič (Bosna), Costa Nhamoinesu (Zimbabwe), Guélor Kanga (Gabon), Tal Ben Chajm (Izrael), Benjamin Tetteh (Ghana) a Golgol Mebrahtu (Austrálie). Platí, že z této šestice smí do konkrétního utkání nasadit Sparta maximálně pět hráčů. Jinak by čelila disciplinárnímu řízení.

Pro srovnání, pražská Slavia má na soupisce 4 hráče, kteří jsou ze zemí mimo EU a k ní přidružené. Jmenovitě jde o Afričany Simona Deliho (Pobřeží slonoviny), Michaela Ngadeua (Kamerun), Petera Olayinku (Nigérie) a vedle nich i Murise Mešanoviče z Bosny, který je také dlouhodobě zraněn.

Kolik cizinců v české Fortuna lize působí a jak si soutěž v tomto ohledu vede v porovnání s okolními zeměmi, případně s nejsilnějšími soutěžemi na kontinentu? A co si o letenském babylonu myslí sparťanská hvězda Nicolae Stanciu? To vše se dozvíte z videa nad tímto textem.

Reklama

Doporučované