Hlavní obsah

Mecenáš brexitové kampaně Banks v hledáčku britské policie. Přišel jeho finanční dar ve skutečnosti z ciziny?

Jiří Hošek komentuje situaci okolo mecenáše Arona Bankse.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Britská policie začala vyšetřovat největšího politického mecenáše v zemi Arrona Bankse. Hlavní sponzor probrexitové kampaně Leave.EU je podezřelý ze spáchání několika trestných činů v souvislosti s děním před unijním referendem v červnu 2016. Vyšetřovatelé se domnívají, že minimálně část Banksova finančního daru a půjčky pocházela z ciziny. Právě to ale britské zákony neumožňují.

Článek

Hnutí Leave.EU a Vote Leave (to se stalo hlavní kampaní na podporu brexitu) ovnivnila před více než dvěma lety velmi výrazně britské veřejné mínění. Banks, který do roku 2014 finančně podporoval Konzervativní stranu, než „přesedlal” na UKIP svého přítele Nigela Farage, poskytl na vedení kampaně s cílem vyvést Spojené království z Evropské unie minimálně 8 milionů liber.

Banksovým spozoringem se v posledních měsících zabývala britská státní volební komise. Ta nejprve konstatovala, že byl spáchán podvod, když Leave.EU překročila zákonem daný limit pro výdaje ve volebních kampaních. Komise dále zkritizovala nedostatečnou transparentnost ohledně původu peněz. Podporovatelé brexitu dostali v květnu 2018 pokutu a volební komise navíc celou věc předala policii, respektive Národnímu kriminálnímu úřadu (NCA).

Komise navíc vyslovila domněnku, že Arron Banks, který zbohatl ve světě pojišťovnictví, není pravým poskytovatelem půjček a finančních darů. Podle Guardianu se vyšetřování soustředí na skutečný původ dvou milionů liber, které Banks a jeho firmy půjčili společnosti Better for the Country. Právě ta potom financovala samotnou kampaň Leave.EU. Banks i jeho pravá ruka Elizabeth Bilneyová považují obvinění za absurdní a jakoukoli vinu odmítají. Bilneyová pro BBC Radio 4 označila vyšetřování za zpolitizované a volební komisi za zaujatou.

Arron Banks, majitel několika diamantových dolů v JAR a Lesothu, který dlouhodobě držel finančně nad vodou Stranu pro nezávislost Spojeného království (UKIP), kategoricky popřel, že by kdykoli dostal peníze z ciziny. Investigativní novinářka Carole Cadwalladrová z britského listu The Observer ale v minulých měsících prokázala napojení Arrona Bankse například na ruskou ambasádu v Londýně a na Ruskou federaci jako takovou.

Daily Mail v pátek napsal, že Banksovy podezřelé aktivity chtěla na počátku roku 2016 prověřit jedna z britských zpravodajských služeb. Tehdejší ministryně vnitra, současná premiérka Theresa Mayová, žádost odmítla. Ve světle nejnovějších událostí už někteří liberálně demokratičtí politici nebo labouristický poslanec David Lammy vyzvali k tomu, aby se proces brexitu „zmrazil”. „Musíme dát britské unijní odcházení k ledu, dokud nezjistíme rozsah těchto zločinů vůči naší demokracii,” uvedl labouristický zákonodárce za severolondýnský Tottenham.

Reklama

Doporučované