Hlavní obsah

Mečiar přemýšlí o návratu do politiky

Foto: ČTK

Bývalý politik a slovenský premiér Vladimír Mečiar.

Reklama

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar tvrdí, že v politice ještě neřekl své poslední slovo. Po křesle prezidenta ale netouží.

Článek

Bývalý slovenský politik a první premiér samostatného Slovenska Vladimír Mečiar pomýšlí na návrat do politiky. Uvedl to v rozhovoru pro slovenskou televizi Markíza. „Neodpočívám. Ovce jsem přestal chovat, protože mi sežraly stromy, ale trošku jsem se nenápadně začal věnovat politice,“ uvedl.

„Určitě neplánuji kandidovat na prezidenta. Na tisíc procent. Vstup do politiky ano,“ pokračoval Mečiar. Dotaz, zda zakládá novou stranu, ponechal v nedělním vysílání bez odpovědi. Na kameru hovořil po výslechu na policii, kde vyšetřovatelům vysvětloval, co ví o údajné objednávce vraždy Sylvie Volzové, někdejší spolumajitelky televize Markíza.

Bývalý šestasedmdesátiletý slovenský premiér je známý svými ostrými výroky na adresu nejen ostatních politiků, ale i novinářů. Podle politického analytika Jána Baránka by Mečiar mohl svým stylem zapůsobit hlavně na mladé voliče, kteří nezažili dobu, kdy byl na špici politiky.

S Mečiarovým jménem se pojí hlavně rozdělení československé federace a vznik samostatného Slovenska. Byl třikrát premiérem, jeho vládnutí ale provázela kritika domácích odpůrců i Západu, sporná privatizace i podezření ze zneužití tajné služby proti politickým soupeřům. Jako zastupující prezident Mečiar udělil před 20 lety za únos prezidentova syna amnestie. Tyto amnestie dlouhá léta bránily únos vyšetřit, než je parlament loni zrušil a ústavní soud tento krok schválil.

Hnutí za demokratické Slovensko (HZDS), které Mečiar ještě ve federálním státu založil, se z politického výsluní posléze dostalo na okraj zájmu voličů a v roce 2010 vypadlo ze slovenského parlamentu. V předčasných volbách o dva roky později už nezískalo ani procento hlasů. O další rok později Mečiar přestal být předsedou a o několik měsíců nato z hnutí vystoupil.

Reklama

Související témata:

Doporučované